Germania pregătește pașapoarte de imunitate, ca să redeschidă economia

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.04.2020 - 12:48
Foto: INQUAM Photos/ Ciprian Petcuț

Țări precum Germania, Marea Britanie și Statele Unite se confruntă cu sute de mii de cazuri cumulat și pot fi un exemplu de urmat pentru restul lumii.

SHARE

Tipurile de teste folosite la scară largă nu vor mai face față pentru mult timp iar noi metode sunt în curs de elaborare. Unele state caută să-și dezmorțească economiile prin emiterea unor "pașapoarte" individuale de imunitate și, totodată, să fie cu un pas înaintea epidemiei, conform digi24.ro .

 Testul de tip RT-PCR este, în prezent, cea mai răspândită modalitate de depistare a unei infecții active cu coronavirus. Detectează cu ajutorul unui aparat special particulele virale de la nivel molecular. În cadrul procesului de testare este nevoie de un reactiv chimic, personal pregătit și kit de prelevare a probelor. Testul localizează o anumită secvență de genă aparținând virusului și crează mai multe copii care pot fi apoi ușor detectate.

Ceea ce limitează metoda RT-PCR este că depistează doar infecțiile active.

Testarea rapidă

Există în lucru și metode de testare mai rapidă, dar care au nevoie de aprobarea autorităților naționale. Exudatul nazofaringian poate fi prelevat, pe loc, cu tampon și analizat de un aparat de mărimea unui prăjitor de pâine. Rezultatul apare în mai puțin de o oră.

O companie din Illinois, SUA, lucrează la producția a 50.000 de teste pe zi prin care să poată fi confirmat COVID-19 în 5 minute sau să infirme infecția în 13 minute.

Pe 24 martie, o firmă din San Diego a primit aprobarea guvernului federal al SUA să efectueze teste care afișează rezultate în jumătate de oră. Procedura se bazează pe tehnica PCR și este folosită și la depistarea altor virusuri gripale.

O altă companie americană din California promite rezultate în maxim 45 de minute.

Testul imunității – strategia pentru salvarea economiei  

Dincolo de depistarea infecțiilor active, controlarea pandemiei va necesita teste care pot detecta pe oricine a fost vreodată expus la SARS-CoV-2, chiar dacă au trecut de o infecție fără a avea simptome.

Acest tip de testare caută anticorpii produși în sânge ca răspuns la virus. Este nevoie doar de o înțepătură în deget pentru a lua probele necesare depistării a două tipuri de anticorpi, potrivit Science Media Centre. Primul, imunoglobulina IgM poate indica că virusul este încă prezent. Al doilea tip de anticorp este imunoglobulina IgG care rezistă pe termen lung și poate oferi imunitate de la câteva luni până la câțiva ani.

Informațiile despre cine a fost infectat sunt importante din trei motive, potrivit profesorului Kroll.

În primul rând, personalul medical care a fost expus și care probabil s-a imunizat poate merge înapoi la muncă mai puțin stresat. Angajatul din sănătate va putea avea grijă de cei care sunt grav bolnavi. De asemenea, se reduce și numărul celor care trebuie să folosească echipamentul de protecție, astfel fiind mai multe resurse materiale disponibile.

Coreea de Sud – testarea rapidă

De la declanșarea epidemiei, și Coreea de Sud a reacționat rapid. Statul a prioritizat identificarea și izolarea persoanelor testate pozitiv la infecție și a dezvoltat capacitatea de a efectua aproximativ 15.000 de teste pe zi.

De asemenea, au fost făcute peste 300.000 de teste rapide, inclusiv celor care nu trebuie să părăsească mașina proprie. Această metodă a fost implementată ulterior și în alte țări.

Germania și pașapoartele de imunitate

Germania pare a fi campioana țărilor europene în ceea ce privește numărul de teste efectuate, potrivit publicației Financial Times.

Germania este printre țările cu cele mai puține decese. Unii experți și analiști consideră că acest lucru este posibil și datorită politicii de testare extinsă, derulată de Executivul condus de Angela Merkel.

Autoritățile germane de sănătate publică au estimat că laboratoarele derulează, săptămânal, până la 500.000 de teste pentru depistarea coronavirusului. Deși datele oficiale nu au confirmat numărul, acest lucru sugerează că puterea de testare a crescut rapid în ultimele săptămâni.

Infrastructura descentralizată de laboratoare și teste înseamnă că munca este efectuată nu numai în spitale și cabinete medicale dar și în stații special amenajate pentru testarea din mașină.

Germania ar putea să emită așa-numite “pașapoarte de imunitate”. Cercetătorii germani pregătesc un studiu masiv pentru a afla câți oameni sunt deja imuni la virus. Astfel vor putea emite documente care să excludă angajați de la restricțiile de circulație.

Studiul va implica, de la mijlocul lunii, testarea pentru anticorpi în rândul a mai mult de 100.000 de voluntari. Controlul va fi repetat la intervale regulate pe eșantioane mai mari din populație, pentru a urmări evoluția pandemiei.

În zonele cu o așa-numită “imunitate de turmă”, unde sunt mai multe rezultate pozitive la anticorpi, guvernele ar putea relaxa restricțiile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te