EXCLUSIV Teste cumpărate de PMB de la un israelian cu afaceri dubioase cu ovule și embrioni umani

DE Petru Zoltan | Actualizat: 22.04.2020 - 10:46
PMB are 19 spitale în subordine/FOTO: facebook.com

Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, a cumpărat teste de diagnostic rapid și sisteme de recoltare Covid-19 în valoare de 231.000 lei de la firma unui israelian implicat la începutul anilor 2000 într-un scandalul internațional.

SHARE

Afacerile israelianului vizau exportul de ovule și embrioni umani prelevați din România.

Edilul Gabriela Firea a anunțat la finalul lunii martie că ar vrea ca 10.500 de bucureșteni să fie testați aleatoriu pentru COVID-19 în cadrul unui studiu ştiinţific pentru depistarea celor infectaţi cu noul coronavirus. Proiectul era susținut de medicul Streinu Cercel. Proiectul a întâmpinat rezistență din partea premierului Ludovic Orban.

Afacerea cu teste

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București coordonează și gestionează 19 spitale publice din București.

Conform site-ului de achiziții publice, instituția aflată sub comanda primarului Gabriela Firea a anunțat că a plătit puțin peste 231.000 pentru achiziționarea unor „teste de diagnostic rapid in vitro, sisteme de recoltare Covid-19” de la firma A.M.S. 2000 Trading Impex SRL.

Din datele de la Registrul Comerțului reiese că firma este deținută de o companie de tip off shore înregistrată în Cipru, Sunstring Limited, și de israelianul Yaacov Hof.

De administrarea societății se ocupă cetățeanul moldovean Radion Crijanovshi și Paula Cezariana Dragomir.

Yaacov Hof a fost în trecut acționarul firmei Global Art, care gestiona o clinică din București la începutul anilor 2000, despre care BBC News a arătat că ar fi făcut export cu ovule și embrioni umani prelevați în România.

Specialiștii citați de jurnaliștii britanici le reproșau ginecologilor și embriologilor care gestionau afacerea „Global Art” că recoltează ovule din România, le fecundează cu sperma unor bărbați din străinătate și, cu embrionii astfel obținuti, fertilizau cupluri care la aceea vreme plăteau bani grei pentru a avea copii.

Directorul general adjunct al Administrației Spitalelor, Turkes Ablachim, nu a răspuns la telefon pentru a comenta cazul.

Dragnea, 500 de milioane de lei pentru teste prenatale

În urmă cu aproximativ un an, în februarie 2019, PSD și Camera Deputaților erau coduse de Liviu Dragnea. Conform G4 Media, în acea perioadă Liviu Dragnea a depus un amendament la Legea Bugetului prin care a vrut să aloce 500 milioane lei Ministerului Sănătății pentru a cumpăra teste prenatale „Panorama”, despre care Victor Ponta a scris pe Facebook că sunt produse de firma Natera.

Testele Panorama sunt comercializate în România de firma AMS 2000 TRADING IMPEX SRL, potrivit site-ului oficial. Dragnea a scris în amendamentul la buget că „Programul Panorama presupune testări prenatale, fiind estimat un număr de 200.000 de paciente anual cu un cost/investigație de 2.500 lei”.

La un calcul simplu rezultă suma anuală de 500 de milioane de lei cheltuiți din banii contribuabililor pentru testele produse de firma americană Natera și vândute în România de firma AMS 2000 TRADING IMPEX SRL.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te