Etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, reales la conducerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.05.2022 - 19:27
Tedros Adhanom Ghebreyesus, reales la conducerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. / Foto: Profimedia

Etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, primul african în fruntea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a fost reales pentru un al doilea mandat, cu durata de cinci ani, a anunţat preşedintele Adunării Mondiale a Sănătăţii.

SHARE

Rezultatul votului secret, anunţat de Ahmed Robleh Abdilleh, ministrul Sănătăţii din Djibouti, a fost considerat mai degrabă o formalitate întrucât Tedros era singurul candidat la această funcţie.

Ministrul german al Sănătăţii, Karl Lauterbach, a scris marţi pe Twitter: ''Tocmai ce a fost reales ca director general al OMS: Dr. Tedros. 155/160 voturi, rezultate uimitoare. Felicitări, le merită din plin'', relatează Agerpres, citând Reuters.

Citește și: VIDEO Londra trimite în Marea Neagră nave de război să escorteze transportul de cereale ucrainene

Specialist în paludism, licenţiat în imunologie şi doctor în sănătate comunitară, dr. Tedros, în vârstă de 57 de ani, a fost ministru al Sănătăţii şi şef al diplomaţiei în Etiopia.

A devenit cunoscut în lumea întreagă în contextul lupei împotriva pandemiei de COVID-19, care rămâne una dintre principalele sale preocupări.

Directorul OMS a fost marcat de copilăria petrecută mare parte în timp de război, dar şi de conflictele din Ucraina, Yemen, Siria şi Etiopia, din perioada primului său mandat.

Citește și: VIDEO Danemarca oferă sistemul Harpoon ce distruge nave rusești în Marea Neagră. Polonia dă muniție

''Mai mult decât pandemiile, războiul subminează şi distruge fundaţiile pe care se bazează societăţile odinioară stabile'', iar conflictele lasă ''cicatrici psihologice care pot avea nevoie de ani sau de decenii pentru a se închide la loc'', a afirmat recent dr. Tedros, care este de părere că ''pacea este indispensabilă pentru sănătate'', potrivit AFP.

După un prim mandat marcat de COVID-19, care a scos la lumină deficienţele OMS şi ale sistemului sanitar mondial, Tedros Adhanom Ghebreyesus va trebui să câştige pariul consolidării agenţiei sanitare a ONU îndeosebi pentru a preveni şi a gestiona mai bine viitoare epidemii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.