VIDEO Danemarca oferă sistemul Harpoon ce distruge nave rusești în Marea Neagră. Polonia dă muniție

DE Adina Mutăr | Actualizat: 24.05.2022 - 16:46

 20 de națiuni s-au angajat să furnizeze Ucrainei noi transporturi de arme pentru a o ajuta să se apere împotriva asaltului Rusiei, au anunțat luni SUA. Danemarca, care și-a anunțat luni mai devreme decizia de a furniza Ucrainei un lansator antinavă Harpoon și rachete asociate.

SHARE

 Noile pachete includ muniție de artilerie „necesară critică”, sisteme de apărare de coastă, tancuri și alte vehicule blindate, a declarat secretarul Apărării Lloyd Austin reporterilor de la Pentagon. Alte națiuni s-au angajat să antreneze trupele ucrainene și să ajute Kievul să-și mențină armamentul existent.

Austin a arătat în mod explicit Danemarca, care și-a anunțat luni mai devreme decizia de a furniza Ucrainei un lansator antinavă Harpoon și rachete asociate, și Republica Cehă, despre care secretarul apărării a spus că oferă „sprijin substanțial”, inclusiv elicoptere de atac, tancuri, și sisteme de rachete.

Italia, Grecia, Norvegia și Polonia vor furniza Ucrainei sisteme de artilerie și muniție, a adăugat el.

Pe lângă faptul că furnizează Kievului cu miliarde de dolari în echipamente și instruire militară, SUA au coordonat între aliați fluxul de arme internaționale și sprijinul către Ucraina.

Citește și: Un navetist plătește cu 800 lei/lună mai mult pe combustibil când vine cu mașina în București

O parte a acestui efort a inclus un al doilea forum internațional pentru Ucraina, cunoscut oficial ca Reuniunea Grupului de Contact al Ucrainei, concentrat pe stabilirea viitoarelor transporturi de arme către Kiev. Au fost incluse peste 40 de națiuni.

Pe lângă faptul că ajută direct Ucraina, SUA și-au sporit și prezența trupelor în Europa ca răspuns la războiul Rusiei. În prezent, în Europa sunt staționați aproximativ 102.000 de soldați, o creștere cu 30% față de cei 78.000 care erau prezenți înainte de război, potrivit președintelui Joint Chiefs Mark Milley.

Citește și: Salariile profesorilor au crescut cu un leu într-un an. Creșterea ar trebui să fie de 1.000 de lei

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.