Efectul Șoșoacă: pacienți cu COVID care ajuns în spital vor să stea singuri în salon și să fumeze

DE Alexandru Pop | Actualizat: 22.03.2021 - 22:23
Efectul Șoșoacă: pacienți cu COVID care vor să stea singuri în salon și să fumeze/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
Efectul Șoșoacă: pacienți cu COVID care vor să stea singuri în salon și să fumeze/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Medicul endocrinolog Constantin Cucu, de la Institutul de Endocrinologie ”C.I. Parhon” din Capitală relatează, pe Facebook, cum o pacientă cu COVID a făcut scandal, refuzând să stea singură în salon, să poarte mască și să nu fumeze. Pe scurt, efectul Șoșoacă.

SHARE

„Una din paciente, care a fost descoperită ca având CoV Sars 2 refuza cu beligeranţă cele câteva abuzuri medicale, la care urma a fi supusă. Acela de a fi izolată singură în cameră. Acela de a i se cere să poarte mască. Acela de a i se interzice fumatul când ea, de fapt, avea chef să fumeze. Acela de a i se cere să accepte carantinarea, deplasarea controlată, protejarea celor din jur.  Doamna nu era de acord cu nimic din toate acestea şi, de fapt, toată lumea s-a prins că ea, de fapt,se lupta cu sistemul. Cu medicii criminali. Cu eticheta asta de Covrig, care nu există. Cu riscul de a fi legată şi omorâtă în ATI. Aşa cum a văzut toată lumea cu QI din 2 cifre la televizor”, a scris, luni,  doctorul Constantin Cucu pe reţeaua de socializare.

Citește și: „Doctorița-minune” Flavia Groșan nu poate demonstra că a vindecat 1.000 de pacienți

Acesta a precizat că, în aceste condiţii, medicul de gardă a fost prins! Între aplicarea regulamentelor care nu dau voie cadrelor sanitare să lase ca un pacient infectat să se plimbe şi să îi infecteze şi pe alţii şi ameninţările femeii, care a spus că îşi va chema rudele să facă scandal. 

Efectul Șoșoacă în spitale

„În panarama creată, bineînţeles că medicul de gardă al nostru a fost prins într-un colţ, presat pe de o parte de legile, regulamentele şi protocoalele noastre de a nu permite pacientei să plece hai hui cu boala în gât şi, pe de altă parte, de ameninţările pacientei că dacă nu i se face pe plac va chema clanul de acasă să dea la oase. Pacienta a continuat să arunce cu chestii, să ameninţe cu bătaia, să fumeze în salon, să strige că nu i se dă să mănânce, apoi, după ce a venit mâncare că nu i se dă să bea, apoi când a venit şi apa, că nu i se dă scrumieră”, a adăugat Cucu.

Acesta a povestit că, în cele din urmă doctoriţa de gardă a chemat poliţia, care a luat măsuri faţă de femeia agresivă câteva ore mai târziu”. 

„Poliţia iniţial a închis telefonul cu cuvinte puţin amabile la adresa doctoriţei. Cazul Caracal a arătat de mult de fapt cât de mult te poţi baza pe poliţie. Abia ulterior , chemat cu insistenţe, a venit un prim echipaj, care a făcut proces verbal medicului, fără să abordeze zurbagia. În fine de-abia al doilea echipaj a intrat, echipat corespunzător, la pacientă ca să o calmeze. Televiziunile nu au fost chemate de doamna doctor. Oricum nu ar fi venit să fie poluate cu realitate. Şi nici Şoşoacă nu a apărut în noapte, să se îmbrâncească cu portarii, cum mai face ea, ca orice demnitar care se respectă”, mai scrie Constantin Cucu.

Medicul consideră că mesajele transmise în spaţiul public – pe reţelele de socializare şi în mass-media – încurajează comportamente precum cel al pacientei care a făcut scandal şi reclamă faptul că la nivelul autorităţilor nu se discută despre astfel de situaţii. 

„Când stai şi asculţi zgomotul de fond de pe FB, din mass media, realizezi că lucrurile s-au pervertit imens. Că oameni din ce în ce mai mulţi umblă convinşi de faptul că medicii sunt inamici, plătiţi să le facă felul, care nu merită respect, consideraţie sau măcar prezumţia de bune intenţii. Genul acesta de mesaj este cu particularitate greu de gestionat de analfabetul funcţional, de Gîgă Auristul, care se uită cu ochişorii căscaţi la ce bine le zice Doamna Diana la medici, după care simte nevoia să procedeze la fel. Şi din păcate mesajele tip Şoşoacă la astfel de analfabeţi, mai mult sau mai puţin funcţionali, ajunge. (...) Nimănui nu i se pare că problema asta merită o emisiune. (...) Nici o instituţie a statului nu amendează pe genul acesta de ticăloşi. Nici DSP, nici poliţia, nimeni. În context deci de ce să considerăm că sistemul de sănătate nu este exact ce merităm?”, adaugă Cucu.

El mai susţine că „a fost nevoie de 6 ore de intervenţii, milogeală şi trai periculos ca un incident, care nu ar fi avut loc dacă Şoşoacă nu ar fi existat, să fie rezolvat”.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te