Care sunt efectele negative ale soarelui și cum ne putem proteja în vacanță. Risc de cancer de piele

DE Bianca Iosef | Actualizat: 22.07.2022 - 16:53
Care sunt și cum ne protejăm de efectele negative ale soarelui- Foto: Pexels Photos

Chiar dacă expunerea la soare poate ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele anumitor afecțiuni, cum ar fi artrita și astmul bronșic, pericolele expunerii excesive la soare pot depăși beneficiile oferite.

SHARE

Desi razele soarelui pot avea o influență pozitivă asupra sănătății unei persoane, aceastea pot provoca și o serie de efecte negative. Un aspect benefic al expunerii la soare este că soarele ajută organismul uman să producă vitamina D - un nutrient care susține dezvoltarea sănătoasă a oaselor și a unui sistem imunitar puternic.

Citește și: Apă potabilă cu porția în Vrancea din cauza secetei. Furnizarea apei în regim continuu imposibilă

În general, sunt suficiente 10-15 minute de expunere la soare de două ori în fiecare săptămână pentru aportul de vitamina D, însă supraexpunerea la soare poate fi dăunatoare. Razele invizibile ale soarelui numite raze ultraviolete sau UV, pot afecta pielea și ochii.

Razele ultraviolete pot provoca arsuri și leziuni ale pielii chiar și în zilele înnorate, dar ți atunci când se reflecta în nisip, apă, zapadă sau ciment. Chiar și lămpile aparatelor pentru bronzat, de la solar emit raze ultraviolete nocive.â

Expunerea la soare are atât efecte pe termen lung cât și pe temen scurt. Cel mai frecvent, printre efectele pe termen scurt ale expunerii la soare sunt bronzatul, arsurile solare, pistruii și accentuarea porțiunilor în care pielea este decolorată.

Citește și: A fost aprobat vaccinul împotriva variolei maimuței de către Agenţia Europeană pentru Medicamente

Printre efectele pe termen lung ale expunerii la soare sunt ridurile, îmbătrânirea prematură a pielii și diferite tipuri de cancer de piele. Este important ca oamenii să se protejeze de expunerea la razele ultraviolete ale soarelui, potrivit SfatulMedicului.ro.

Cele mai eficiente metode de protecție sunt:

Utilizează creme cu factor de protecţie solară!

Un gest simplu în vederea protejării împotriva radiaţiilor ultraviolete (UVA, UVB) este aplicarea unui strat de cremă cu factor de protecţie solară înainte de expunerea la soare, cu cel puţin 20 minute. 

Nu sta la soare în timpul amiezii!

Recomandat este ca expunerea la soare să se facă în mod controlat, conştient şi sigur, evitându-se orele prânzului, când cantitatea de radiaţii ultraviolete este mult mai ridicată, iar riscul de a se produce o arsură solară sau o afecţiune imediată a pielii este mult mai mare. 

Utilizează îmbrăcăminte corespunzătoare!

Materialul trebuie să fie unul natural, iar articolul de îmbrăcăminte trebuie să acopere picioarele şi braţele (pantalon lung, rochii lungi, cămăşi cu mânecă lungă).

Hidratează-te corect!

Pe timpul verii, apa din organism este eliminată destul de repede prin transpiraţie. De aceea este nevoie de o hidratare corespunzătoare, astfel evitând şi efectele deshidratării! Specialiştii recomandă consumul a cel puţin 2 litri de apă pe zi!

Persoanele în vârstă, sau cele cu afecţiuni cardiovasculare, trebuie să evite expunerea prelungită la soare!

În cazul unei expuneri pe termen lung la soare puternic, boli precum hipertensiunea arterială, insuficienţa cardiacă, cardiopatia ischemică se pot agrava. De aici şi numărul mai mare, pe timpul verii, a accidentelor vasculare cerebrale şi infarct.

Evită expunerea la soare dacă ai afecţiuni ale pielii!

În cazul în care ai fost diagnosticat cu diferite afecţiuni ale pielii, întreabă medicul, înainte de expunerea la soare, dacă ai voie să faci acest lucru! În caz contrar, afecţiunile în cauză se pot agrava!

Atenţie la aluniţe!

Acordă o atenţie deosebită aluniţelor! Pentru a evita riscul apariţiei cancerului de piele, recomandat este ca zonele cu aluniţe să fie ferite de razele soarelui, mai ales în intervalul orar 11.00 – 17.00, conform Smart Medical.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te