Dr. Radu Țincu: „Dezinformarea face rău. Riscăm să pierdem această armă, care este vaccinul”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 30.12.2020 - 09:28
Foto: digi24.ro

Campaniile de dezinformare fac rău, pentru că riscăm să pierdem această armă care este vaccinul anti-COVID-19.

SHARE

Trebuie să ne mișcăm repede pentru a obține imunizarea populației, fiindcă apar mutații ce riscă să facă vaccinul ineficient, a explicat, la Digi24, medicul de terapie intensivă Radu Țincu.

„Ați văzut că există deja acele variante virale care circulă în Marea Britanie. Vaccinul a fost creat pentru proteina spike de la suprafața virusului. Nimeni nu poate garanta că la o următoare mutație, acum sau peste o lună, virusul nu-și va modifica structura acestei proteine spike. În momentul în care proteina aceasta dispare de la suprafața virusului - pentru că și virusul are o 'inteligență', pentru a putea să rămână viabil și să nu fie eliminat din circulație -, deci dacă această proteină de suprafață va dispărea, vaccinul pe care îl avem va deveni inutil”, a explicat, la Digi24, medicul Radu Țincu.

„Este greu de spus cât timp avem la dispoziție. De când a început pandemia din Wuhan și până acum au fost peste 25 de mutații importante ale virusului. Înseamnă cam două pe lună, ceea ce este extrem de important. Această mutație ține de evoluționism, nimeni nu poate să garanteze cum virusul face schimb de informații cu alte virusuri cu care se întâlnește sau cum reușește să scape de anumite sisteme imune ale unor persoane care nu reușesc să-l elimine și să capete informații despre anticorpii pe care noi îi producem împotriva lui”, a arătat dr. Radu Țincu. 

„E greu de spus, dar ceea ce știu cu siguranță este că această campanie de vaccinare trebuie să fie de scurtă durată și intensă, să cuprindă o bază largă populațională. Pentru că vă spun, dacă vom pierde vaccinul, o vom lua de la capăt și sigur că teoria conspirației deja s-a și creat: că deja noi pregătim un alt virus, SARS-CoV-20, care să iasă pe piață”, a punctat medicul. „Nu, dacă vom pierde vaccinul, suntem direct răspunzători pentru că am dat posibilitatea virusului să facă o mutație”, a conchis Radu Țincu, potrivit digi24.ro.

Citește și:

Controversele despre vaccinul împotriva COVID-19, lămurite de dr. Radu Țincu

VIDEO Dr. Radu Țincu: Ce e adevărat și ce e fals despre vaccinul anti COVID-19

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.