Doi gemeni de o lună, printre primii pacienţi cu gripă de la Spitalul "Victor Babeş"", din Timişoara

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.02.2023 - 09:57
Doi gemeni de o lună, printre primii pacienţi cu gripă de la Spitalul "Victor Babeş"", din Timiţoara - Foto: Pexels/Dominika Roseclay

Doi bebeluşi gemeni de o lună, diagnosticaţi cu gripă, sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş”, din Timişoara. Zilnic, în Ambulatoriul spitalului ajung pacienţi cu forme medii şi severe de boală. În ultimele zile situaţia s-a agravat.

SHARE

În total, 11 copii sunt internaţi în secţiile de boli infecţioase, se arată într-un comunicat de presă, de joi al Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş”, din Timişoara.

“Gripa se manifestă endemo-sporadic. În ultimele 4 luni, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara s-a înregistrat o creştere semnificativă a infecţiilor respiratorii.

Astfel, de la începutul lunii octombrie 2022 şi până în prezent, un sfert dintre pacienţii internaţi au fost cu viroze respiratorii. În luna ianuarie 2023, 11% dintre bolnavii consultaţi în Camera de Gardă au avut gripă, valoare care a crescut la 17% în prima săptămână a lunii februarie.

Citeşte şi: Rafila, despre vaccinarea antigripală: „Este redusă. Trebuie vaccinate 3,5 milioane de persoane”

Aproape jumătate dintre cei veniţi pentru investigaţii în ultima săptămână, şi care aveau gripă, au fost internaţi. Ei au prezentat forme clinice mai severe ori diverşi factori de risc: vârsta de sub un an, prematuritate, anomalii congenitale, boli neuromusculare, convulsii febrile în antecedente.

În cazul adulţilor, vorbim de patologie cardiovasculară sau pulmonară cronică, neoplazii, diabet zaharat sau de pacienţi în progam de dializă”, a declarat Ruxandra Laza, medic primar boli infecţioase Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

Citeşte şi: Studiu: O simplă gripă poate cauza, în timp, Parkinson sau Alzheimer. Ce infecții pot ataca creierul

În prezent, în secţiile de boli infecţioase din cadrul Spitalului Victor Babeş sunt internaţi 11 copii cu vârstele între o lună şi patru ani. “Bolnavii vin, de obicei, pentru un consult în Camera de Gardă, atunci când febra şi tusea persistă, nu cedează, şi asta în condiţiile în care sunt administrate antitermicele şi antitusivele uzuale. La unii dintre ei apar şi fenomene digestive urmate de deshidratare.

În cazul persoanelor în vârstă, apare şi o decompensare a bolilor asociate, dar şi o astenie marcantă. Cele mai frecvente cazuri de viroze respiratorii au fost cu virusul gripal de tip A şi B.

Virozele respiratorii, aşa cum este şi gripa, ocupă primul loc ca morbiditate prin boli acute în sezonul rece. Modalitatea principală de transmitere a virusurilor respiratorii o reprezintă aerul, prin particulele fine în suspensie, care sunt responsabile atât de infecţia acută, cât şi de agravarea patologiei preexistente”, a precizat Ruxandra Laza, conform News.ro

Gripa se manifestă, în general, prin febră, dureri de cap sau musculare, transpiraţii, frisoane, dureri oculare, dureri de gât, pierderea poftei de mâncare. Afecţiunea rămâne una dintre cele mai contagioase boli.

Măsurile de prevenţie includ izolarea cât mai precoce a bolnavilor, purtarea măştii, evitarea locurilor aglomerate, menţinerea distanţei fizice, ventilarea spaţiilor interioare, vaccinarea antigripală anuală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te