Doar 59,48% dintre cadrele medicale s-au vaccinat anti-COVID. Cum explică doctorii

DE Bianca Iosef | Actualizat: 12.08.2021 - 21:57
Doar 59,48% dintre cadrele medicale s-au vaccinat anti Covid. Cum explică doctorii

Ministerul Sănătății a anunțat că 70% dintre medicii din spitalele de stat s-au imunizat împotriva COVID-19, dintre aceștia 1% nu au schema de vaccinare completă. Lucrurile stau și mai prost când vine vorba de întreg personalul medical din sistem.

SHARE

În România sunt încadrați 36.312 de medici, iar dintre aceștia doar 25.040 au schema de vaccinare împotriva COVID-19 completă. 

Peste 40% din personalul medical este nevaccinat 

Lucrurile stau și mai prost când vine vorba de întreg personalul medical din sistem.

,,În total, 59.48% din personalul medical aflat în contact cu pacienții - medici, asistenți medicali, infirmieri, brancardieri - din unitățile sanitare cu paturi din sistemul public este vaccinat împotriva COVID-19, 58.08% cu schemă completă și 1.4% cu prima doză. 1.79% nu au declarat statusul vaccinal.

Datele au fost colectate de către direcțiile de sănătate publică la nivel național la finalul lunii iulie a.c.", au declarat cei de la Ministerul Sănătății pe pagina lor de Facebook. 

Cine sunt codașii

La numărul de personal medical vaccinat,  cel mai rău stau județele Suceava (44.53%), Bacău (43.47%), Arad (39.88%), Neamț (36.58%), iar pe primele locuri se alfă județele Călărași (76.45%), Cluj (71.69%), Sibiu (69.55%), Ilfov (69.13%) și municipiul București (66.34%), a comunicat  Ministerul Sănătății.

,,În ceea ce privește medicii, cele mai mari procente de medici vaccinați cu schemă completă împotriva COVID-19 se regăsesc în județele Ilfov (86%), Călărași (85%) și municipiul București (83%), urmate de Vrancea, Covasna (82%), Alba, Ialomița și Satu Mare (80%)", arată aceleași date. 

Procentele sunt mult mai mici dacă vorbim de celelalte categorii de personal medical.

,,Datele arată că asistenții medicali sunt vaccinați împotriva COVID-19 în proporție de 57.65% (55.99% cu schemă completă), infirmierii în proporție de 53.59% (52.37% cu schemă completă), iar brancardierii în proporție de 49.21% (47.66% cu schemă completă)."

De ce nu se vaccinează medicii

Newsweek România a încercat să obțină un răspuns la întrebarea: De ce nu se vaccinează toți medicii?

Monica Pop, doctor oftalmolog, nu a dorit să vorbească despre acest subiect. Deși inițial părea dispusă să poarte o conversație, în momentul în care a auzit întrebarea s-a grăbit să închidă spunând că este prinsă într-o altă convorbire.

Adina Alberts, chirurg plastician, a explicat că "aceste statistici sunt corecte, pentru că vreau să vă reamintesc cuvintele domnului Gheorghiță care, în ianuarie 2021, declara public că 80% din personalul medical se vaccinase deja, deci dacă actualele date publicate de Ministerul sănătății dunt corecte, sunt totuși 70% medici vaccinați cu ambele doze.

Restul medicilor din spitalele publice nu s-au va©️cinat probabil pentru că au trecut prin boală și se consideră suficient protejați. Este doar o presupunere… Iar încrederea în aceste vaccinuri experimentale nu poate fi totală", a precizat medicul.

Adina Alberts afirmă că această campanie de promovare a vaccinării, "atât de insistentă, manipulatoare, viciată și pe alocuri mincinoasă, bazată pe tombole, mici cu muștar, zile libere, și diverse alte premii și câștiguri, a fost jalnică."

"De altfel există niște statistici clare… Unul dintre motivele cele mai importante pentru care o parte consistentă a personalului medical ezită să se vaccineze, o reprezintă lipsa accesului la un vaccin obținut pe cale tradițională", menționează Adina Alberts, un medic care a contestat vaccinarea anti Covid cu Pfizer și Moderna.

Există și doctori care consideră că numărul medicilor vaccinați este unul suficient de mare.

„Medicii se vaccinează, asta e ideea, medicii s-au vaccinat în marea majoritate. La noi la spital cred că sunt peste 90% vaccinați. Sigur că ideal ar fi să fie toți”, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila pentru Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te