Doar 5 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova, vaccinați cu ambele doze

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 18.06.2021 - 19:03
Doar 5 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova, vaccinați cu ambele doze. Foto Ministerul Sănătății

În R.Moldova, procesul de imunizare anti-Covid decurge lent, până în prezent doar puțin peste 200 de mii de cetățeni, fiind vaccinați cu ambele doze, ceea ce înseamnă peste 5 la sută.

SHARE

Cu o singură doză, până astăzi, sunt 397 de mii de oameni sau 11 la sută. Între timp, a scăzut numărul infectărilor și deceselor. Vineri, au fost înregistrate 60 de noi cazuri de coronavirus și trei decese. În ajunul Zilei Lucrătorului Medical și a Farmacistului, 134 de cadre medicale au fost decorate post-mortem cu Ordinul de Onoare de președintele R.Moldova, Maia Sandu.
Distincțiile au fost acordate ”în semn de profund omagiu și gratitudine pentru curajul, devotamentul și spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă în realizarea actului medical, riscându-și propria viață pentru salvarea altor vieți omenești în perioada pandemiei Covid-19”. În listă se regăsesc medici, asistenți medicali, felceri, infirmieri, moașe, farmaciști, laboranți, profesori universitari și directori ai centrelor de sănătate, care au decedat în timpul pandemiei.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, de la debutul pandemiei, în R.Moldova, 256.054 de persoane s-au infectat cu coronavirus, iar 6.165 au decedat.

Să spunem că, în seara zilei de vineri, la Chișinău urmează să ajungă un nou lot de vaccinuri Sputnik V. Anunțul a fost făcut de liderul socialiștilor, Igor Dodon, aflat într-o vizită la Moscova. Totodată, Dodon a precizat că săptămâna viitoare se va imuniza cu serul rusesc. Chiar dacă acum un an promitea că va fi prima persoană care se va imuniza în Moldova cu Sputnik V, liderul PSRM a ales să o facă acum, în plină campanie electorală. ”Marți-miercuri mă voi vaccina. Și o voi face public. Am încredere doar în Sputnik V”, a declarat la Moscova, Igor Dodon.

R.Moldova a receptionat anterior alte 142 de mii de doze Sputnik V.

În total, în țară au ajuns peste 1 mln doze de vaccin, cele mai multe fiind donate de România – peste 400 de mii.

Chiar dacă au fost organizate maratoane de vaccinare și mai multe puncte mobile unde poate fi administrat serul anti-Covid, moldovenii nu se grăbesc să se vaccineze, declară autoritățile, care susțin că până în toamnă, în actualele condiții, nu va fi atinsă cota de 70 la sută pentru a avea imunitatea colectivă. (Mai multe detalii în RFI)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.