Românii mor în ATI din cauza COVID, spitalele se ceartă cu privații pe aparatele care produc plasma

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.07.2020 - 11:58
Inquam Photos - Ilona Andrei

Din cele trei aparate de plasmafereză, cu care se colectează plasmă convalescentă de la pacienți vindecați de COVID-19, primite ca donație de Ministerul Sănătății, unul ar fi trebuit să ajungă la Timișoara.

SHARE

Dar, la câteva săptămâni de la momentul anunțului MS, aparatul de plasmafereză a ajuns la Arad.

Până în prezent, în Centrul de Transfuzie Sanguină (CRTS) Timișoara au donat plasmă convalescentă 16 pacienți vindecați de coronavirus, conform unui răspuns al instituției, pentru Newsweek România.

Cum a ajuns CRTS Timișoara să nu beneficieze de donația primită de Ministerul Sănătății?

Donatorul aparatelor de plasmafereză, în valoare de peste 100.000 de euro, Florin Hozoc, CEO-ul Besmax, a declarat, pentru Newsweek România, că „Timișoara a refuzat echipamentul, au spus că că nu au bani să promoveze donarea, dar de fapt au avut o negociere să cumpere niște kituri și echipamente de plasmafereză la un preț de trei ori mai mare, de la un anumit furnizor”.

De altfel, Florin Hozoc a mai declarat, pentru Newsweek România, că diferența între prețul unui kit donat de Besmax cu trei pungi de colectare și cel pe care CRTS Timișoara l-ar fi preferat (Hemarom) este de trei ori mai mic: 120 de lei versus 325 de lei (prețul cel mai mic din oferta furnizorului). Pe de altă parte,  CRTS Timișoara spune că nu a achiziționat nici un kit sau echipament de plasmafereză, cel mai recent datând din 2019. 

Într-o solicitare trimisă de Hozoc Ministerului Sănătății, în 5 mai, omul de afaceri a relatat că: „Pe data de 23 aprilie 2020 a fost predat și echipamentul de la Timișoara, dar directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara a refuzat să semneze contractul de sponsorizare, care este subsecvent Protocolului de donație. Predarea-primirea s-a făcut prin avocatul CRTS Timișoara, directorul instituției refuzând să discute cu reprezentantul sponsorului și refuzând să se facă instruirea personalului cu privire la utilizarea acestui echipament.

La data de 29 aprilie 2020, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara a trimis la Institutul Național de Hematologie Transfuzională un memoriu justificativ și un contract modificat unilateral și semnat, fără consultarea prealabilă a sponsorului sau a autorității publice care a aprobat donația și contractul, respectiv Ministerul Sănătății.

Având în vedere că în acest fel s-a întârziat deja cu 15 zile recoltarea de plasma convalescentă SARS-COV-2 de la donatorii din Timiș și, mai ales având în vedere refuzul conducerii CRTS Timișoara de a utiliza cu bună credință echipamentul, vă solicităm să ne indicați cât mai repede un alt centru de transfuzie care să utilizeze acest echipament și cele 1.000 de kituri de recoltare de plasmă”.

În replică, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină susține, într-un răspuns la solicitarea Newsweek România, că nu a refuzat aparatul de plasmafereză donat prin MS, însă „un al cincilea aparat de afereză la Timișoara nu se justifica, în condițiile în care în România existau la acel moment Centre de Transfuzii care nu dețineau echipamente de afereză”.

Totodată, CRTS Timișoara mai spune că donatorul, firma Besmax Pharma, nu a răspuns solicitării centrului de modificare a contractului, iar, după o lună, și-a luat aparatul și a plecat. 

Până în prezent, CRTS Timișoara nu a comunicat Newsweek România ce modificări a cerut în contractul cu donatorul Besmax Pharma SRL.

Cu toate acestea, în memoriul pe care l-a trimis CRTS Timișoara l-a trimis către Institutul Național de Hematologie, consultat de Newsweek România, instituția se plânge de „insistențele superiorilor ierarhici (INST și Ministerul Sănătății) pentru semnarea contractului de sponsorizare cu societatea Besmax Pharma SRL, deși am semnalat aspectele de nelegalitate ale contractului propus spre încheiere”, cu toate că CRTS Timișoara reține că Institutul de Hematologie i-a comunicat „din perspectiva legislației privind Achizițiile publice, contractul de sponsorizare nu încalcă nici o prevedere legală, întrucât echipamentul este pus la dispoziția Beneficiarului (CRTS) Timișoara cu titlu gratuit” . 

Între nemulțumirile exprimate, CRTS Timișoara nu a fost de acord să își asume un număr minim de recoltări de plasmă pe lună, înscrierea în doi ani în European Plasma Master File - „obținerea acestei înregistrări va antrena cu siguranță alte costuri, a căror valoare nu o putem estima” și nici să nu folosească consumabile compatibile fie primite de la sponsor în baza contractului de donație, fie de la producători sau distribuitori autorizați recomandați de producătorul echipamentului. 

„Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara nu a refuzat echipamentul de fereză Aurora. Aparatul a fost instalat la CRTS Timișoara în data de 24.04.2020. Am procedat la semnarea PV (procesului-verbal) de predare-primire și la semnarea PV de instalare. Besmax Pharma SRL nu a răspuns la propunerile noastre de modificare a proiectului de contract. După 1 lună, Besmax Pharma SRL a mutat aparatul de la Timișoara, fără a da explicații.

Menționez că CRTS Timișoara nu a achiziționat nici un aparat nou de afereză. CRTS deține în prezent, ca și la data de 23.04.2020, un număr de 4 aparate de afereză, complet funcționale, cu care recoltează, de 14 ani, componente sanguine, în principal trombocite, prin procedeul de afereză. Un al 5-lea aparat de afereză la Timișoara nu se justifică, în condițiile  în care în România existau la acel moment Centre de Transfuzii care nu dețineau echipamente de afereză.

Din cele 4 echipamente, un număr de 3 sunt din 2006, contract de comodat Hemarom și ulterior, din 2010, contract de cedare a dreptului de proprietate în foavoarea CRTS Timișoara, iar cel de-al 4-lea, prin contract de comodat în 2019, de la Chronos Trade. Cu aceste echipamente se pot recolta prin procedeu de afaerză diferite componente sanguine: trombocite, eritrocite sau plasmă. La CRTS Timișoara, până în mai 2020, aceste 4 aparate au fost folosite pentru recoltarea prin afereză a trombocitelor, iar din mai și pentru recoltarea de plasmă de la donatori vindecați de COVID-19.

În 2020, CRTS Timișoara nu a achiziționat echipamente de plasmafereză și nici kituri de plasmafereză. Kiturile de afereză necesare recoltării plasmei de la pacienții vindecați de COVID-19 au fost sponsorizate de ONG Clubul Rotary Lugoj.

Până în prezent, la CRTS Timișoara au donat plasmă un număr de 16 donatori vindecați de COVID-19, unii din ei de mai multe ori. Metoda de colectare a plasmei de convalescent a fost adaptată în funcție de statusul venos, parametrii biologici și cerințele donatorului”, este răspunsul medicului Rodica Lighezan, directoarea CRTS Timișoara.

 

Alte două puncte de vedere pot aduce lumină în acest caz: Institutul Național de Hematologie Transfuzională a declarat, pentru Mediafax, la începutul lunii mai, că a recomandat CTS Timișoara „să efectueze toate demersurile care se impun pentru utilizarea echipamentului de plasmafereză în beneficiul bolnavilor COVID-19”.

Iar secretarul de stat în MS Nicolae Garofil a spus că „nu s-au înțeles, probabil vor muta aparatul în altă parte. Timișoara se va descurca cu aparatele pe care le are sau va face recoltare de sânge integral. Sunt dezamăgit de evoluția lucrurilor”.

Amintim că, până în 21 iulie, au donat plasmă circa 200 pacienți COVID vindecați, cu ajutorul echipamentelor de plasmafereză donate Ministerului Sănătății, conform datelor firmei Besmax Pharma SRL.

Citește și: Statul are plasmă pentru unul din 18 pacienți COVID. Soțul Andreei Esca a fost unul dintre ei

Fragment din contractul între Besmax și centrele de transfuzie:

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te