Dacă ai probleme cu inima, în Târgu Jiu poți să mori. Spitalul județean, fără gardă la cardiologie

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 17.05.2023 - 12:47
Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu - Foto: jurnalulolteniei.ro

La Spitalul Judeţean Târgu Jiu nu mai poate fi asigurată garda la cardiologie. Doi cardiologi şi-au dat demisia, doi au ieşit la pensie, iar alţi 5 din 7 medici care făceau gărzi şi-au încetat contractele

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Situaţie fără precedent la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, unde nu mai poate fi asigurată garda la cardiologie, după ce doi cardiologi şi-au dat demisia, doi au ieşit la pensie. Alţi 5 din 7 care făceau gărzi şi-au încetat contractele.

Cei care au plecat au spus că sunt prea mulţi pacienţi la camera de gardă şi că nu sunt plătiţi cu un tarif actualizat.

„E un strigăt de ajutor către spitalele din zonă, dacă sunt cardiologi care vor să vină să facă gărzi la noi”, a spus purtătorul de cuvânt al spitalului.

Citește și: Angajații din Ministerul Educației, sporuri de 8 ori mai mari ca profesorii. Ajung la 2000 lei/lună

Dacă ai probleme cu inima, în Târgu Jiu poți să mori. Spitalul județean, fără gardă la cardiologie

Mihaela Ţicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, a explicat pentru News.ro situaţia fără precedent de la unitatea sanitară.

„În ultima perioadă, am avut doi medici cardiologi care au intrat la pensie şi de asemenea doi medici cardiologi care au încetat activitatea prin demisie, atât din linia de gardă cât şi din activitatea curentă. Contractele dumnealor vor înceta pe data de 6 iunie.

De asemenea 5 medici din cei 7 care efectuau gărzi şi-au încetat contractele individuale de muncă pentru asigurarea continuităţii liniei de gardă, drept urmare, din data de 20 mai, nu o să mai putem întocmi graficul de gardă pe specialitatea cardiologie.

Citește și: O femeie din Neamț a murit după ce a decis să nască acasă asistată de o „moașă” găsită pe Facebook

„O să mai avem gardă pe 24, pe 27 şi pe 31 şi asta înseamnă că va fi o săptămână în care nu vom avea linia de gardă asigurată.

S-au transmis adrese către spitalele din zona noastră, din judeţ, ca să ştie exact situaţia cu care ne confruntăm şi să păstreze pacienţii de cardiologie în spitalele dumnealor sau să-i redirecţioneze către alte spitale, dar nu către al nostru, în zilele respective, şi de asemenea adresele au inclus şi un strigăt de ajutor către aceste spitale, în cazul în care au vreun medic cardiolog care doreşte să facă gardă la noi, să se adreseze cât mai curând conducerii sau serviciului de resurse umane de la Judeţean”, a declarat Mihaela Ţicleanu.

De ce nu mai sunt medici de gardă la cardiologie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu

„Ei au invocat ca motive numărul mare de prezentări la camera de gardă, într-adevăr sunt foarte mulţi pacienţi care vin, consulturile interdisciplinare, care la fel sunt multe, dar şi faptul că tariful de gardă este calculat având ca bază salariul din 2018. Motive personale de asemenea au mai invocat unii dintre dumnealor”, a precizat Mihaela Ţicleanu.

Posturile scoase la concurs pe cardiologie au fost blocate de Ordonanţa care priveşte reducerea cheltuielilor, spun reprezentanţii spitalului.

„Este o situaţie fără precedent, au mai fost probleme cu susţinerile liniilor de gardă, dar până la urmă s-au rezolvat, asta sperăm să se întâmple şi acum, se încearcă de ceva vreme, să o rezolvăm, nu e un lucru pe care încercăm să-l rezolvăm, acum se întâmplă acum se rezolvă, tot încercăm, se ia legătura cu toate spitalele, sperăm ca până la urmă să găsim, inclusiv la minister s-a discutat, la Direcţia de Sănătate Publică, aşteptăm inclusiv să vedem dacă găsim în altă parte sau conducerea de asemenea poartă discuţii cu medicii să revină asupra deciziilor de a ieşi din linia de gardă.

Am scos posturi la concurs, trei posturi, un post de medic rezident în specialitatea cardiologie, un post de medic primar şi un post de medic specialist, dar din nefericire au intrat în vigoare prevederile Ordonanţei 34 şi s-a blocat şi pentru alte posturi, că nu erau singurele scoase la concurs.

Şi aici considerăm că ar trebui făcut ceva la nivel naţional, ca şi noi mai sunt alte spitale care au nevoie de oameni, au nevoie de medici în principal, na, zici că la asistenţi mai iei dintr-o parte mai duci în partea cealaltă, dar medicul, ce faci, că nu poţi, nu ai, nu ai.

Este cel mai mare spital din judeţ, suntem singurul judeţean, ar mai fi de urgenţă la nivelul nostru Spitalul din Târgu Cărbuneşti. Avem unitatea de primiri urgenţe noi şi două camere de gardă”, a precizat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al spitalului.

Conform datelor furnizate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, la UPU este înregistrată zilnic o medie de 150 de pacienţi dintre care media pacienţilor care au nevoie de consult cardiologic este de 12-14 pacienţi.

Pe lângă aceştia însă mai sunt şi consulturile interdisciplinare, adică pacienţi care sunt trimişi la consult cardiologic din secţii, pacienţi care sunt deja internaţi.

La acest capitol este vorba în medie despre 25-30 de pacienţi. La aceştia se adaugă şi prezentările la camera de gardă ( mai sunt pacienţi care nu trec prin UPU şi ajung direct la Camera de Gardă).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te