Indiferent de grupul în care te încadrezi, există o preocupare comună: poți să-ți cureți plămânii după ce te-ai lăsat de fumat?
Citește și: Crește numărul de morți cauzate de COVID, dar și numărul infectărilor. S-a ajuns la 65.812 de decese
Deși nu există o soluție rapidă pentru a-ți readuce plămânii la modul în care erau înainte de a începe să fumezi, există lucruri pe care le poți face pentru a-ți ajuta plămânii să se repare după ce ai fumat ultima țigară.
Pot să îmi curăț plămânii după ce m-am lăsat de fumat?
Odată ce te-ai lăsat de fumat, s-ar putea să ai nevoia de a-ți „curăța” plămânii pentru a scăpa de toxinele care s-au acumulat.
Din fericire, plămânii tăi se autocurăță. Ei încep acest proces după ce fumezi ultima țigară. Viteza cu care se vindecă depinde de cât timp ai fumat și de cât de multe daune sunt prezente.
Citește și: Alcoolul afectează diferit femeile și bărbații. Femeile procesează alcoolul lent: probleme la ficat
Cât durează?
În decurs de 2 săptămâni până la 3 luni după ce ați renunțat, este posibil să începeți să observați o îmbunătățire a funcției pulmonare, pe măsură ce plămânii dvs. încep procesul de auto-curățare.
În primul an după renunțare, simptomele precum tusea și dificultățile de respirație scad. În acest timp, plămânii tăi încep să se curețe mai bine pentru a reduce riscul de infecție.
Căi naturale de curățare a plămânilor
1. Tusea
Tusea funcționează ajutând corpul să scape de mucusul în plus, deblocând acele căi respiratorii mai mici și deschizându-le pentru a obține oxigen.
2. Sportul
Chiar și activitatea fizică moderată, precum plimatul, ajută plămânii să se curețe.
3. Evită poluarea
Evitarea fumatului pasiv, a prafului, a mucegaiului și a substanțelor chimice va încuraja o funcționare sănătoasă a plămânilor.
4. Bea lichide calde
Consumul de băuturi calde, cum ar fi ceaiul, bulionul sau chiar doar apă fierbinte, poate provoca subțierea mucusului, făcându-l mai ușor de curățat din căile respiratorii.
5. Mănâncă alimente antiinflamatoare
Alimentele antiinflamatoare includ:afine, cirese, spanac, varză, măsline, migdale, scrie Healthline.