Cum poţi să faci să-ţi crească la loc dinţii. Ce au descoperit oamenii de ştiinţă

DE Florin Budescu | Actualizat: 07.06.2024 - 10:56
Cum poţi să faci să-ţi crească la loc dinţii. Ce au descoperit oamenii de ştiinţă - Foto: Pexels/Shiny Diamond
Cum poţi să faci să-ţi crească la loc dinţii. Ce au descoperit oamenii de ştiinţă - Foto: Pexels/Adrienne Andersen

Cum poţi să faci să-ţi crească la loc dinţii. Ce au descoperit oamenii de ştiinţă. Primul medicament din lume care poate reface dinții a fost aprobat pentru teste pe oameni.

SHARE

Cum poţi să faci să-ţi crească la loc dinţii. Ce au descoperit oamenii de ştiinţă. Primul medicament din lume care poate reface dinții a fost aprobat pentru teste pe oameni, în acest an.

Există aproximativ 206 oase în corpul uman, toate fiind destul de rezistente. Dar, dacă se sparg, au un mod la îndemână de a se repara, astfel încât să putem reveni la normal, într-o perioadă de timp rezonabilă.

Cum poţi să faci să-ţi crească la loc dinţii. Ce au descoperit oamenii de ştiinţă

Ţi-ai dorit întotdeauna ca dinţii tăi să nu fie un dezastru, ci să arate ca în pozele de la cabinetele stomatologice? Acum se pare că suntem mai aproape de asta.

Dinții sunt alcătuiți dintr-o mulțime de elemente similare, observate în oase, însă, spre deosebire de acestea, nu se regenerează, nu cresc din nou și nu se repară în același mod.

Dacă v-ați deteriorat vreodată dinții, ajungând să fie cariaţi sau rupţi, probabil că ar avea ca rezultat o extracție, care este foarte dureroasă şi înseamnă că v-ați pierdut dintele pentru întotdeauna, care nu  mai creşte la loc.

Citeşte şi: 1.000 de absolvenți de medicină, farmacie și stomato, lăsați de ministrul Pintea fără rezidențiat

Numai aşa-numiţii dinţi de lapte, primii care le cresc copiilor şi care cad în scurt timp, sunt diferiţi şi sunt înlocuiţi de dinţii pe care apoi îi ai toată viaţa. Dacă îi îngrijeşti.

Ei bine, totul ar putea fi pe cale să se schimbe, deoarece primul medicament din lume care poate reface dinții umani este acum în testări.

Medicamentul experimental dezvoltat de cercetătorii japonezi urmează să înceapă să fie testat pe oameni, în luna septembrie, și va fi încercat pe adulți cărora le lipsește cel puțin un molar, conform unilad.com.

Citeşte şi: VIDEO Ce înseamnă pătrățelul colorat misterios de pe pasta de dinți? Nu e legat de ingrediente

Katsu Takahashi, șeful Secţiei de stomatologie la Institutul de cercetare medicală de la Spitalul Kitano, care conduce proiectul, a declarat: „Vrem să facem ceva pentru a-i ajuta pe cei care suferă după pierderea dinților.

Deși până în prezent nu a existat nici un tratament, care să ofere o soluţie permanentă, considerăm că așteptările oamenilor pentru creșterea dinților sunt mari şi trebuie satisfăcute”.

Echipa de cercetători a bazat un studiu asupra unui anumit anticorp asociat cu gena-1 (USAG-1), care s-a dovedit că inhibă creșterea dinților la dihori și la șoareci şi care ar trebui suprimată.

Citeşte şi: 4 motive pentru care durerile de dinți sunt mai puternice noaptea. Cum le combați fără stomatolog?

Evident, nu știm sigur că același efect îl va avea şi la oamenii, dar exact pentru aceasta sunt făcute acum testele pe subiecţi umani.

Takahashi, care este de asemenea unul dintre autorii principali ai studiului, a spus: „Morfogeneza dinților individuali depinde de interacțiunile mai multor molecule, inclusiv BMP, sau proteina morfogenetică osoasă, și semnalizarea Wnt.

Foto: Pexels/Adrienne Andersen

Știam că suprimarea USAG-1 aduce beneficii în creșterea dinților. Ceea ce nu știam era dacă va fi suficient”.

Oamenii vor fi ca dihorii?

Expertul a adăugat: „Dihorii sunt animale difiodonte, cu modele dentare similare cu cele ale oamenilor. Următorul nostru plan este să testăm anticorpii pe alte animale, cum ar fi porcii și câinii”.

Între timp, Manabu Sugai, de la Universitatea din Fukui, și un alt autor al studiului din 2021 au remarcat:

„Ingineria convențională a țesuturilor nu este potrivită pentru regenerarea dentară. Studiul nostru arată că terapia moleculară fără celule este eficientă pentru o gamă largă de agenezie congenitală a dinților”.

Acum, este doar o chestiune de luni până când să înceapă testele pe oameni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te