Cum pot primi părinții concediu pentru îngrijirea copilului bolnav. Cuantum lunar de 100%

DE Bianca Iosef | Actualizat: 13.08.2022 - 14:03
Concediu medical de îngrijire a copilului- Foto: PEXELS PHOTOS/cottonbro

Care sunt noile prevederi în ceea ce privește concediul medical pentru îngrijirea copiilor bolnavi. Modificările par să vină în sprijinul părinților. Cuantumul indemnizației lunare este de 100%, iar durata concediului este stabilită de medic.

SHARE

Începând cu data de 16 aprilie 2022 au intrat în vigoare modificarile Ordinului MS/CNAS nr. 15/1311/2018, cu modificarile și completările ulterioare, care reglementează concediul medical si indemnizația pentru supravegherea și îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării.

Citește și: 4.684 de noi cazuri de COVID și 25 de decese în ultimele 24 de ore. Aproape 1.000 doar în București

Astfel, asigurații pentru care nu se dispune măsura carantinei sau a izolării au dreptul la concediu și indemnizație pentru supravegherea și îngrijirea copilului cu vârsta de până în 18 ani, pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării. 

Citește și: VIDEO Focuri de armă trase de talibani la o demonstrație a femeilor care „Pâine, muncă şi libertate”

În situaliile în care, pentru copilul în vârstă de până la 18 ani s-a dispus măsura carantinei sau a izolării în condițiile Legii nr. 136/2020, republicată, cu modificările și completările ulterioare, durata concediului medical pentru supravegherea și îngrijirea acestuia va fi stabilită de medicul curant sau, după caz, de medicul de familie, care a monitorizat copilul, în funcție de evoluția bolii și durata monitorizării.

Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru supravegherea și îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani, în cazul copilului pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării în condițiile Legii nr. 1361/2020, republicată, cu modificările și completările ulterioare, este de 100% din baza de calcul stabilită conform art. 10 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificărite și completările ulterioare, și se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, potrivit CNAS.

Legea integrală AICI.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.