Cum înaintează noul val de COVID în România. Tot mai mulți copii, internați în spitale la ATI

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 20.09.2023 - 18:26
Copiii ajung la spital din cauza Covid-19 Foto: publications.aap.org (imagine cu rol ilustrativ)
Grafic copii internați la ATI Foto: graphs.ro
Numărul vaccinaților la ATI în creștere Foto: graphs.ro
Evoluția săptămânală a cazurilor de Covid Foto: graphs.ro

Numărul copiilor care au ajuns la spital din cauza Covid-19 s-a dublat în ultima săptămână față de de cea anterioară, conform datelor raportate de Ministerul Sănătății. Nici adulții nu sunt feriți de infectări potrivit statisticilor medicale.

SHARE

Omenirea a ieșit din pandemie pentru că acum avem vaccin și tratamente însă valurile de infectare cu acest virus continuă să facă victime. Printre acestea sunt și copii.

În acest moment, o noi mutații ale variantei Omicron produc foarte multe îmbolnăviri. Experții le țin sub observație. Este posibil ca acestea să ocolească imunitatea dată de vaccin și de îmbolnăviri anterioare.

Cum înaintează noul val de Covid-19 în România. Tot mai mulți copi ajung în spital

În intervalul 11 - 17 septembrie 2023 au fost înregistrate 11.226 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 3583 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare, a transmsi Ministerul Sănătății în informarea săptămânală. . 

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 în prezent este de 967. De asemenea, la ATI, sunt internate 63 persoane. Dintre cei 63 pacienți internați la ATI, 40 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați în prezent, 212 sunt minori, 205 fiind internați în secții și 7 în ATI. 

 În intervalul 11.09.2023 (10:00) – 17.09.2023 (10:00) au fost raportate de către INSP 18 decese (11 bărbați și 7 femei). 

 Din totalul pacienților decedați 17 prezentau comorbidități, iar 5 erau vaccinați, au mai transmis autoritățile.

Iar aceste date au fost raportate după prima săptămână de școală. Cel mai probabil, în săptămânile viitoare, numărul infectărilor la copii va crește. 

Citește și: Școala începe cu 230 copii infectați/zi, triplu față de septembrie 2020. S-ar ajunge la 1.000 cazuri

 

Evoluția săptămânală a cazurilor de Covid Foto: graphs.ro

Creștere de peste 50% a copiilor internați 

Dragoș Vana, omul din spatele graficelor Covid, atât de necesare în pandemie a transmis o situație și mai alarmantă. Dincolo de cifrele transmise de Ministerul Sănătății, el atrage atenția asupra a două mari probleme, în acest sezon. Tot mai mulți copii ajung la spital din cauza Covid-19 și tot mai mulți pacienți provin din rândul celor vaccinați.

În cel de -al doilea caz situația se poate lega de răspândirea celor mai recente variante ale Omicron. Este vorba despre Pirola și Eris, două mutații extrem de contagioase dar despre care experții spun că nu sunt extrem de periculoase. 

”O creștere cu aproape 60% a cazurilor de Covid față de săptămâna trecută. Am ajuns la peste 11k pe săptămână - peste 1500 în medie pe zi. Avem de asemenea creșteri a tuturor parametrilor "răcelii" pe toate planurile.
25% pozitivarea testelor (1 din 4 teste e practic pozitiv).

+25% în plus decese (18 decese).

 +35% internați ATI (63 internați).

 +40% internați spitale (aproape 1000 internați).

Aproape 40% din internații de la ATI sunt vaccinați - în creștere în ultimul an. Până anul acesta maxim 10% din pacienții care ajungeau la ATI erau vaccinați.

 Dublare a minorilor de la ATI (7 minori la ATI) și o creștere cu peste 50% a celor internați (205 minori internați)”, arată Dragoș Vana într-o postare pe Facebook..

Grafic copii internați la ATI Foto: graphs.ro

Numărul mare de infectări în rândul copiilor a fost confirmat și de Spitalul Grigore Alexandrescu. 

Citește și: Covid revine în forță în România. Numărul cazurilor, în creștere. Masca ar putea fi noul ”accesoriu”

„Ieri la UPU au fost 18 copii COVID pozitivi simptomatici, din care s-au internat 10 pe secţiile de pediatrie. Toate secţiile au saloane cu copii pozitivi COVID. Predomină vârsta mică. Vorbim în principal de secţiile de pediatrie, 4 secţii, pe secţia de chirurgie nu avem copii internaţi cu COVID.

Pe fiecare secţie sunt 25 de paturi, cam 4-5-6 sunt ocupate de pacienţi cu COVID. Copiii diagnosticaţi cu COVID sunt de toate vârstele, cei mai mici au câteva luni. Au tuse, febră, disfonie, adică răguşeală. Se internează cu laringită, deshidratare, bronşiolite, pneumonii. Predomină coronavirusul şi rinovirusul”, a explicat pentru News.ro Dr. Raluca Alexandru.

Citește și: Atenţie la copii: cel mai mic pacient cu COVID de la ATI are vârsta de doar 13 zile

Covid afectează copiii din întreaga lume

Însă peste tot pe glob sunt multe internări în rândul copiilor din cauza Covid-19. Conform Academiei Americane de Pediatrie (AAP), în ultimele trei luni, numărul copiilor cu COVID-19 confirmat la internarea în spital a crescut constant, cei sub 5 ani fiind expuși celui mai mare risc. Aceste constatări provin dintr-o analiză AAP a datelor culese de Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA (HHS). 

Analiza recentă a datelor arată că numărul copiilor sub 18 ani cu COVID-19 confirmat la internarea în spital a crescut de aproape cinci ori de la 237 de noi internări în săptămâna încheiată pe 17 iunie la 1.175 în săptămâna încheiată pe 9 septembrie (vezi Figura 1). Iunie a avut cel mai scăzut nivel de internări în spitale pediatrice COVID-19 de când a început colectarea datelor în 2020.

Nici Europa nu stă mai bine.

Noua variantă de Covid foarte mutantă, Pirola, a înregistrat o creștere a cazurilor în Regatul Unit.

Pirola, sau BA.2.86, este cea mai recentă tulpină Omicron apărută în această vară, stârnind îngrijorare în rândul experților, deoarece are încă 34 de mutații, și ar putea ocoli imunitatea dată de vaccinuri.

Numărul vaccinaților la ATI în creștere Foto: graphs.ro

Apariția sa vine pe măsură ce Regatul Unit a înregistrat 100.516 de cazuri noi de Covid până la 10 septembrie, conform studiului Zoe Health .

Pirola a fost detectată până în prezent în 15 țări din întreaga lume,conform The Independent.
  • Danemarca
  • Franţa
  • STATELE UNITE ALE AMERICII
  • Suedia
  • Tailanda
  • Israel
  • Spania
  • Canada
  • Portugalia
  • Australia
  • Germania
  • Coreea de Sud
  • Japonia

Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a confirmat 34 de cazuri de Pirola în Anglia, începând cu 4 septembrie. Cinci persoane au fost spitalizate, dar nu au fost raportate decese.

Din cele 34 de cazuri, 28 proveneau dintr-un singur focar la o casă de îngrijire din Norfolk, a spus UKHSA. Celelalte șase cazuri au fost localizate în estul Angliei, Londra și nord-vestul Angliei.

Două cazuri de Pirola au fost raportate și în Scoția, potrivit Public Health Scotland.

Citește și: A apărut ”Pirola”, o nouă variantă de COVID. Cercetător: ”Ne aștepăm la o creștere a spitalizărilor”

Care sunt simptomele?

Pirola este o tulpină de Omicron. Potrivit studiului de sănătate ZOE , cele mai comune cinci simptome ale Omicron sunt:

  • Curge nasul
  • Durere de cap
  • Oboseală (ușoară sau severă)
  • Strănut
  • Durere de gât

Cu toate acestea, au fost raportate în mod obișnuit încă trei simptome, potrivit New Scientist : diaree, iritație oculară și erupții cutanate.

Dr. Renu Bindra, director de incidente la UKHSA a declarat: „În timp ce BA.2.86 are un număr semnificativ de mutații ale genomului viral în comparație cu alte variante de Covid-19 care circulă în prezent, datele de până acum sunt prea limitate pentru a trage concluzii ferme despre impactul acestui fenomen. va avea asupra transmisibilității, severității sau proprietăților de evacuare imună ale virusului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te