Cum a limitat pandemia de coronavirus accesul la medicamentele pentru boli cronice

DE Adelina Sahlean | 25.05.2020 - 14:54

​Stocuri mari de Paracetamol și Ibuprofen la populație și acces deficitar la medicamente pentru pacienții cronici, unde s-a înregistrat o "scădere periculoasă a consumului" - așa arată piața farmaceutică din România în vremea pandemiei de coronavirus.

SHARE

Potrivit unei analize a reprezentanților Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România, care reunește cele mai mari 19 fabrici de medicamente din țară, s-a înregistrat o scădere periculoasă a consumului de medicamente de uz cronic cu peste 8%, „o dovadă în plus că peste 8 milioane de pacienți cronici au avut un acces redus la medicația lor zilnică. Unii pacienți au avut stocuri acasa, alții însă au rămas fără medicamente pentru 1-2 luni, fapt care mai mult ca sigur a dus la agravarea bolilor existente".

"Scăderile consumului sunt în special în sfera medicamentelor care tratează boli cardiovasculare (scădere cu peste 10%), pulmonare, reumatologice, digestive și ale sistemului nervos central", arată analiza PRIMER, citată de Hotnews.

Acest gen de evoluție, în "dinți de fierăstrău", va genera distorsiuni la producatori care nu vor ști câtă producție să planifice, existînd riscul să apara fie situații de gol de stoc, fie de suprastocare, ambele nedorite, avertizează Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

Producătorii de medicamente recomandă populației și să se sfătuiască cu medicul sau farmacistul înainte de a procurara online "produse așa-zis miraculoase împotriva Covid-19, pentru a nu deveni victimele unor escrocherii".

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România, care reunește cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară, recomandă constituirea unei rezerve strategice de medicamente care tratează simptomele Covid-19 pentru 1 milion de pacienți, în așa fel încât să se evite lipsurile în sezonul de iarnă 2020/2021.

De asemenea, producătorii de medicamente recomandă urmărirea mișcărilor de medicamente folosind datele statistice de la companiile care fac cercetare de piață (IQVIA, Cegedim) pentru o mai bună anticipare a golurilor de stoc, precum și renunțarea la introducerea generalizată a prescripției pe 3 luni, "care poate duce în plan imediat la un gol de stoc incontrolabil".

Producătorii de medicamente recomandă și populației "să renunțe la a-și crea rezerve de medicamente și să se sfatuiască cu medicul sau farmacistul atunci când lipsește un medicament, dar și despre procurarea online a unor produse așa-zis 'miraculoase' împotriva Covid-19, pentru a nu deveni victimele unor escrocherii".

Ieșirile de medicamente din farmacii și spitale au totalizat în trimestrul 1 din 2020 o valoare de 1 miliard de euro, o creștere cu 2,2% față de aceeași perioada a anului trecut, arată PRIMER.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -