Cum a câștigat o femeie cu cancer dreptul la tratament gratuit? Medicația o costa 1.000 € pe lună

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 16.02.2024 - 18:06
Cum a câștigat o femeie cu cancer dreptul la tratament gratuit - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
femeie cancer

Cum a câștigat o femeie cu cancer dreptul la tratament gratuit? Persoana suferă de o formă mai rară a acestei cumplite boli și era nevoită să dea lunar 1.000 de euro pentru a procura medicamentul prescris de medic, din cauză că acesta nu se afla pe lista tratamentelor gratuite.

SHARE

Cum a câștigat o femeie cu cancer dreptul la tratament gratuit? Ea a obținut în instanță obligarea instituțiilor statului care se ocupă de această problemă includerea pe lista medicamentelor gratuite și a celui pe care îl folosea pentru tipul mai rar de cancer de care suferea, recomandat de medicul oncolog.

Cum a câștigat o femeie cu cancer dreptul la tratament gratuit? Medicația o costa 1.000 € pe lună

Un precedent spectaculos pentru bolnavii de cancer din România s-a creat odată cu decizia din 14 februarie a Curții de Apel Alba Iulia.

Aceasta a decis în favoarea unei femei care a fost nevoită să dea în judecată statul -  Ministerul Sănătăţii şi Agenţia de Reglementare a Medicamentelor - după ce a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer.

Persoana respectivă a cerut ca aceste instituții să includă în lista de tratamente gratuite un medicament pentru forma de cancer de care suferă.

Citește și: Cifre sumbre pentru România: cancerele noi au crescut cu 21% în 2023. Care este rata de mortalitate

Mai exact, femeia a fost diagnosticată cu Liposarcom, iar medicul curant recomandă tratament cu medicamentul Eribulin (denumire comercială Halaven).

Potrivit literaturii de specialitate, liposarcomul este o tumoare malignă care apare la celulele grase ale țesutului moale. Liposarcomul, ca și celelalte tipuri de sarcom, este rar.

Dar medicamentul prescris femeii de medicul oncolog nu se află pe lista celor compensate pentru boala de care suferă.

Femeia a dat în judecată instituțiile statului - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Drept urmare, a mers în instanță, unde a cerut ca medicamentul să fie introdus pe lista de tratamente gratuite.

Preţul medicamentului respectiv este de 1505 lei per flacon în funcţie de concentraţie, iar, conform observatornews.ro, costul medicației se ridica la 1.000 de euro lunar, sumă pe care pacienta n-a putut s-o susțină.

Magistrații au precizat că trebuie apărat dreptul la viață al reclamantei. Iar acest drept poate fi apărat doar prin tratamentul descris de medicul oncolog.

Drept urmare, aceștia au dat o soluție pozitivă în acest caz. Judecătorii din Alba Iulia au obligat Agenţia de Reglementare a Medicamentelor să deschidă de urgență procedura de introducere a medicamentului pe lista de tratamente gratuite pentru acest timp de cancer.

Citește și: Vaccinul pentru o formă de cancer, testat pe oameni. Cercetorii sunt foarte încrezători

„Dreptul la viaţă al reclamantei, în contextul diagnosticului și al indicațiilor terapeutice antemenționate, nu se poate realiza şi conserva în concret, decât prin urmarea tratamentului emis de medicul curant al reclamantei, medic specialist în oncologie medicală, reclamanta fiind de acord cu tratamentul prescris”, se arată în motivarea instanței. potrivit alba24.ro.

Mai mult de atât, magistrații au arătat că, dacă medicamentul nu ar intra în lista de compensate, ar încălca și o decizie a CEDO, decizie în care România a fost condamnată în 2012.

Atunci, un pacient a atacat la CEDO o decizie a instanțelor din țară care nu au obligat autoritățile să îi ofere cu titlu gratuit medicamentul Avastin.

Citește și: Regele Charles al III-lea diagnosticat cu cancer va primi tratament. În ce stare este?

Decizia de acum a instanței creează un precedent extrem de important pentru mii de pacienţi oncologici, după cum au stabilit magistraţii de la Curtea de Apel Alba-Iulia. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te