COVID Tătaru: Nu putem să nu respectăm niște reguli și să strigăm de ce se moare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 08.10.2020 - 08:21
Nelu Tătaru, ministrul Sănăății. Sursa foto: Facebook Guvernul României

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că în România se folosesc tratamentele anti-coronavirus care sunt folosite și pe plan mondial, însă Remdesivirul nu este un tratament specific pentru COVID-19.

SHARE

Tătaru l-a contrazis pe profesorul Şerban Bubenek, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, care a susţinut marţi, la Digi24, că în România nu există transparenţă cu privire la felul în care este alocat medicamentul Remdesivir, esenţial în tratarea cazurilor foarte grave de Covid-19. Profesorul Bubenek spunea că, făcând un calcul simplu, aproximativ 1.900 de oameni dintre cei care au ajuns la secţiile de terapie intensivă nu au primit Remdesivir, deşi nu există date despre câţi dintre aceştia au murit din cauza coronavirusului.

„Nu putem ajunge la această concluzie, tratamentul cu antiviral nu este un tratament specific sau un tratament salvator sau vreun panaceu. Trebuie să punem contextul unui deces în cadrul unei multitudini de patologii, precum şi a severităţii bolii. Gândim pragmatic, dar gândim medical, având în vedere că această infecţie dă o mortalitate, dar această mortalitate survine în proporţie de 98 la sută la cei care au comorbidităţi, prin decompensarea acestor morbidităţi”, a declarat, miercuri seară, Nelu Tătaru, într-un interviu pentru Digi 24.  

Ministrul Sănătății a precizat că, de la începutul lunii iulie, până acum s-au administrat 11.829 de doze de Remdesivir, iar în depozite se mai află încă 4.000 de doze.

„Este un tratament care se dă pentru formele medii-severe. Se dă în stadiu incipient, un tratament de cinci zile, în general celor care sunt în terapie intensivă. Completăm tratamentul cu hidroxiclorochină, Kaletra sau completându-se ulterior cu tot ce înseamnă imunomodulatoare, anticoagulante, dexametazone, precum şi alte antivirale”, a spus Nelu Tătaru.

El a adăugat că sunt folosite şi alte antivirale, nu numai Remdesivir, şi de luni, de pildă, o să existe în depozitele din România 200.000 de tablete de favipiravir, un antiviral care împiedică replicarea coronavirusului.

„Nu avem un tratament specific coronavirus, avem un tratament general antiviral, care poate ameliora evoluţia unei boli, dar nu avem acel tratament minune care să oprească această boală. Folosim tot ce se foloseşte la nivel mondial, în contextul în care avem criza pe care o avem la nivel mondial când vorbim de Remdesivir”, a arătat Nelu Tătaru.

El a mai spus că în aceste zile se încheie un contract pe baza căruia există promisiunea achiziţionării de la producător a 12.000 de doze de Remdesivir în luna octombrie. Dozele de până acum au fost donaţie de la Comisia Europeană, iar acum ar urma să fie achiziţionate contra cost, de la producător, prin achiziţii ale Ministerului Sănătăţii.

Întrebat despre înăsprirea restricțiilor, el a spus că  „nu trebuie să ne transformăm într-un stat polițienesc, e nevoie și de sprit civic” și a anunțat că Ministerul Sănătății va face controale tot mai multe prin spitale și DSP-uri.  

„Dar rămâne ca și populația civilă să respecte acele reguli. Degeaba facem aceste controale, degeaba se dau acele amenzi, dacă ce urmează este exact la fel. Nu putem să nu respectăm niște reguli și pe urmă tot noi să strigăm că n-avem loc în spital sau de ce se moare. De aceea se moare!” - a punctat Nelu Tătaru.

Soluția pentru situația actuală este o regândire a sistemului de spitalizare, în funcție de gravitate, simptomatologie, cu o atenție sporită acordată terapiei intensive. „Avem 199 de cazuri intubate din cele 612 de la ATI, dar un caz de terapie intensivă poate decompensa de la o zi la alta și mai avem acele cazuri intermediare, care fac diferența dintre cazul mediu și cazul sever. Reorganizarea acestor terapii intensive va face diferența pentru perioada următoare. Avem cele 1.050 de paturi, dar trebuie să le gestionăm foarte bine, cazurile de terapie intermediară vor fi lângă terapia intensivă, limitând astfel ocuparea numărului de paturi și să avem disponibile chiar și unde avem aglomerat în acest moment”, a mai spus Nelu Tătaru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te