COVID Noua tulpină din Marea Britanie, mai infecțioasă pentru copii. Pfizer și Moderna fac teste

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.12.2020 - 20:18
sursă reuters

Noua variantă a coronavirusului care se răspândește rapid în Marea Britanie are mutații ce îi oferă posibilitatea de a infecta și copiii în maniera în care infectează adulții, spre deosebire de tulpinile anterioare.

SHARE

Epidemiologii din grupul consultativ privind amenințarea noului virus respirator emergent (NERVTAG), au declarat că a devenit rapid tulpina dominantă din sudul Marii Britanii și că ar putea face în curând același lucru în toată lumea.

„Această variantă are un avantaj de transmitere față de alte variante de virus care se află în prezent în Marea Britanie”, a spus Peter Horby, profesor de boli infecțioase emergente la Universitatea Oxford și președinte al NERVTAG.

„Există indicii că are o capabilitate mai mare de a infecta copiii", a declarat Neil Ferguson, profesor și epidemiolog la Imperial College din Londra și, de asemenea, membru al NERVTAG.

„Nu am stabilit niciun fel de cauzalitate în acest sens, dar o putem vedea în date”, a spus Ferguson. „Va trebui să adunăm mai multe date pentru a vedea cum se comportă în viitor.”

Apariția variantei mutante SARS-CoV-2, despre care oamenii de știință spun că este cu până la 70% mai transmisibilă decât tulpinile anterioare din Marea Britanie, a determinat unele țări să își închidă granițele cu Marea Britanie și a impus în zone extinse restricții severe în perioada de Crăciun.

Wendy Barclay, alt profesor NERVTAG și specialist în virologie la Imperial, a spus că printre mutațiile din noua variantă se numără modificări ale modului în care intră în celulele umane, ceea ce înseamnă „că și copiii sunt la fel de sensibili la acest virus ca adulții”.

„Prin urmare, având în vedere tiparele apărute, ne așteptăm să vedem mai mulți copii infectați”, a subliniat Barclay.

Pfizer și Moderna au început testările vaccinurilor pe noua tulpină, pentru a vedea eficacitatea, potrivit CNN.

Moderna se așteaptă ca imunitatea dată de vaccinul său să ofere protecție împotriva tuturor variantelor de coronavirus ce apar și efectuează mai multe teste în următoarele săptămâni pentru confirma, a declarat compania într-un comunicat pentru CNN.

„Severitatea noii variante COVID-19 nu este încă clară, de aceea recomandăm măsuri preventive pentru a opri răspândirea”, a declarat Hans Kluge, director regional OMS pentru Europa.

UE a recomandat marți statelor membre să descurajeze toate călătoriile neesențiale către și dinspre Marea Britanie ca măsură preventivă.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.