O companie românească dezvoltă un aparat care ajută pacienții cu Covid-19 să respire fără ventilator

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.04.2020 - 10:13
Andreea Kurtuhuz, directoarea de dezvoltare a companiei Megatitan, vorbește despre aparatul CPAP ca o alternativă la ventilația mecanică. Foto: Arhiva personală

O companie românească din Bistrița-Năsăud lucrează la primul dispozitiv care ajută pacienții cu coronavirus să respire fără ventilație mecanică, după un model creat de University College London. Și-a propus să doneze statului 3.000 de astfel de aparate.

SHARE

Echipa românească de la compania Megatitan, care se ocupă de obicei cu prelucrarea metalelor, a adaptat și îmbunătățit dispozitivul Continuous Positive Airway Pressure (CPAP), folosit, până acum, în tratarea pacienților infectați cu coronavirus din China și Italia, sperând să îl poată testa într-o săptămână, a declarat, pentru Newsweek România, Andreea Kurtuhuz, din cadrul companiei Megatitan.

Urmează, apoi, omologarea, iar firma vrea să doneze statului român 3.000 de astfel de dispozitive, în cel mult șapte săptămâni. 

În esență, dispozitivul CPAP este o mască de oxigen care îi ajută pe pacienții cu coronavirus să respire fără să fie necesară sedarea și intubarea acestora.

Practic, aparatul livrează pacientului un flux constant de amestec de aer și oxigen prin gură și nas. Spre deosebire de o mască obișnuită cu oxigen, CPAP livrează amestecul sub presiune, astfel încât masca trebuie să fie fixată pe față.

Puteți citi mai multe despre cum funcționează dispozitivul CPAP și în acest material al BBC.

„La bază, acest produs are aceleași componente ca și un aparat de sudură, dar, ca finalitate, prin componentele anexe, este un sistem de ventilație.

Vom încerca să avem un tub de distribuție, să-l putem folosi pentru două persoane, cu măști diferite, pentru că ne este clar că la nivel național nu vor fi suficiente aparate.

Am fi fericiți ca toate eforturile noastre să fie anulate și epidemia să se termine într-un timp foarte scurt, dar lucrurile, din păcate, nu stau așa”, a adăugat Andreea Kurtuhuz, care coordonează implementarea proiectului și care își va susține, anul acesta, doctoratul în inginerie mecanică.

„Noi am ajuns la acest prototip după ce ne-am imaginat într-un scenariu pesimist: ne-am gândit că vom ajunge într-o imposibilitate a personalului medical din România să acopere partea de ventilație la nivel de intubație și nu vor fi suficienți anesteziști.

Atunci, este nevoie de un dispozitiv pe care oricine să-l poată folosi, poate o asistentă, o infirmieră. În acest moment, suntem în faza de finalizare a primelor prototipuri.

Sperăm ca, până la sfârșitul săptămânii viitoare, să le avem testate, ne dorim să le omologăm într-un timp cât mai scurt, am început deja să lucrăm la partea de documentație, pentru că, în momentul în care construim acest prototip, este important să avem control asupra fiecărei componente”, a explicat Andreea Kurtuhuz, directoare de dezvoltare în cadrul Megatitan.

Compania, alături de alte firme din cadrul Romanian Business Leaders, lucrează la mai multe tipuri de dispozitive medicale pe care vrea să le doneze statului român: Megatitan construiește dispozitivul CPAP, iar Călin Brandabur face, la Timișoara, un ventilator mecanic.

Costul real de producție al unui dispozitiv, 2.000 de euro

Astfel, Megatitan vrea să producă între 2.500 și 3.000 de dispozitive CPAP, folosind resursele proprii și făcând apel la oameni să doneze pentru achiziționarea componentelor auxiliare, necesare pentru funcționarea dispozitivului, pe care firma le estimează la circa 250 de euro/dispozitiv.

„Exceptând partea de prelucrare și de asamblare, servicii pe care noi le oferim, acest dispozitiv necesită componente pe care trebuie să le achiziționăm; costul estimativ ar fi de 250 de euro, dar având în vedere dinamica de acum a prețurilor ... – și vă dau un exemplu - pentru baloanele de resuscitare ale domnului Călin Brandabur, acum o lună jumătate, puteam cheltui 40 de lei bucata, tocmai am achiziționat ieri cu 170 de lei bucata - noi încercăm să ne organizăm cât de repede putem.

Noi nu avem nici un beneficiu financiar, noi achităm din buzunarul propriu manopera, serviciile, tot.  Dacă ar fi să îl estimăm la valoarea reală, costul de producție ar fi cam 2.000 de euro”, a adăugat Andreea Kurtuhuz.  

Puteți dona AICI pentru a ajuta la construirea dispozitivelor CPAP.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te