Compania farmaceutică Johnson&Johnson anunță un vaccin care va fi testat pe oameni până în toamnă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 31.03.2020 - 10:50
Sursa foto: corona-covid19.be

Compania farmaceutică Johnson&Johnson a anunțat că a selectat un vaccin candidat pentru coronavirus, care va fi testat pe oameni până în septembrie și ar putea fi gata pentru utilizarea de urgență la începutul anului viitor, scrie AFP, conform Agerpres.

SHARE

Compania farmaceutică Johnson&Johnson (J&J) a anunţat luni că a selectat un vaccin candidat pentru noul coronavirus, care urmează să fie testat pe oameni până în septembrie şi ar putea fi gata pentru utilizarea de urgenţă până la începutul anului viitor, informează AFP.

Grupul american a precizat, într-un comunicat de presă, că a semnat un acord cu Autoritatea pentru Cercetare şi Dezvoltare Avansată în domeniul Biomedical (BARDA) din Statele Unite, aflat în subordinea Guvernului american, pentru investirea unei sume de 1 miliard de dolari în acest scop.

J&J a început să lucreze în ianuarie la vaccinul experimental, Ad26 SARS-CoV-2, utilizând aceeaşi tehnologie pe care a folosit-o pentru a dezvolta un vaccin candidat contra Ebola.

Această tehnologie combină virusul unei răceli comune, incapabil să se reproducă, şi fragmente de COVID-19, în încercarea de a genera un răspuns imunitar la om.

Deşi, până în prezent, nu a fost dezvoltat niciun vaccin eficient împotriva unui virus din familia coronavirusului, Paul Stoffels, director ştiinţific la J&J estimează că acest lucru este acum realizabil deoarece echipa care lucrează la acesta este aceeaşi cu cea care a dezvoltat un vaccin candidat pentru Sindromul Acut Respirator Sever (SARS), în 2002-2003. Activitatea a fost întreruptă când epidemia a fost controlată, după ce a ucis aproape 800 de persoane.

„Chestiunea este aceea de a şti dacă este necesară protecţia împotriva infecţiei sau contra unei forme grave a boliiPentru multe boli, precum gripa, pentru care există vaccinare anuală, este vorba despre protejarea faţă de forma severă, nu neapărat împotriva infecţiei", a adăugat Paul Stoffels. 

La rândul său, compania farmaceutică americană Moderna efectuează deja studii clinice pentru vaccinul candidat pe care l-a dezvoltat, la fel ca şi grupul chinez CanSinoBIO. Moderna a început în aceasta lună testele pe oameni şi a semnat, de asemenea, un acord cu BARDA, notează Reuters.

BARDA vrea să sprijine cinci sau şase candidaţi la vaccin, în speranţa de a avea doi sau trei de succes, a declarat directorul BARDA, Rick Bright, într-un interviu telefonic acordat Reuters.

Experţii au estimat că ar putea dura de la 12 până la 18 luni înainte ca un vaccin sigur şi eficient să fie aprobat.

Nu există încă un vaccin sau tratament aprobat pentru COVID-19.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te