Comitetul de coordonare a vaccinării: Gravidele se pot imuniza dacă beneficiile depășesc riscurile

DE Miruna Moldoveanu | 15.01.2021 - 14:30
Nu există o recomandare oficială cu privire la administrarea în sarcină şi în timpul alăptării/FOTO: imsg.net.au

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti-COVID a anunțat că nu există o recomandare oficială cu privire la administrarea în sarcină şi în timpul alăptării, dar acest lucru nu este descurajat atunci când beneficiile depăşesc riscurile.

SHARE

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a transmis, vineri, informaţii privind sarcina, alăptarea şi fertilitatea feminină.

„Ca şi în cazul multor altor medicamente, în lipsa unor date suplimentare din studiile clinice (includerea unui număr semnificativ de gravide şi femei care alăptează în studiu), nu există o recomandare oficială cu privire la administrarea în sarcină şi în timpul alăptării, însă acest lucru nu este descurajat atunci când se concluzionează că beneficiile depăşesc riscurile”, a transmis Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19. 

În ceea ce priveşte femeile însărcinate, Comitetul precizează că ”în acest moment, nu se recomandă ca vaccinurile împotriva COVID-19 dezvoltate de companiile BioNTech/Pfizer (Comirnaty) şi Moderna să fie utilizate în cazul femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului şi fără a fi luate în considerare riscurile şi beneficiile individuale”. 

Conform informaţiilor puse la dispoziţie de către producători, nu există până la acest moment suficientă experienţă în studiile clinice pentru a recomanda utilizarea Comirnaty şi Moderna în timpul sarcinii. 

”În studiile pe modele animale nu s-au identificat efecte negative directe sau indirecte asupra embrionului/fătului, motiv pentru care vaccinarea poate fi luată în considerare atunci când beneficiile depăşesc riscurile asupra mamei sau fătului (exemplu: personal medical expus SARS-COV-2 sau persoane însărcinate cu afecţiuni preexistente care predispun la evoluţie severă a COVID-19)”, au mai precizat autorităţile. 

Nici în ceea ce priveşte alăptarea nu există până în prezent studii cu privire la administrarea vaccinurilor Comirnaty şi Moderna în cazul femeilor care alăptează şi nu se cunoaşte până la acest moment dacă vaccinurile sunt excretate în laptele matern, potrivit news.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.