Executivul UE „va acționa imediat pentru a modifica sau a retrage aprobarea” glifosfatului, dacă substanța nu mai îndeplinește standardele de siguranță ale blocului comunitar.
Comisia Europeană va însărcina agenția sa pentru substanțe chimice (ECHA) și organismul de supraveghere a siguranței alimentare (EFSA) cu revizuirea unui nou studiu.
Acesta leagă erbicidul glifosat de creșterea ratei tumorilor la șobolani, chiar și la doze considerate în prezent sigure, conform normelor UE.
Comisia Europeană va solicita revizuirea noilor date ce leagă glifosatul de riscul crescut de cancer
Glifosatul, ingredientul activ din multe erbicide agricole și cel mai utilizat erbicid din lume, este supus unei atenții tot mai mari, de ani de zile.
În anul 2015, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), a Organizației Mondiale a Sănătății, a clasificat erbicidul drept „probabil cancerigen pentru oameni”, pe baza unor dovezi suficiente de cancer, la animalele de laborator.
Citeşte şi: Fermierii români distruși de secetă în 2024. Peste 8000 de cereri la APIA pentru sprijin financiar
Cu toate acestea, în urma unei evaluări comune cu autoritățile statelor membre ale UE, efectuată între anii 2019 și 2023, EFSA și ECHA au concluzionat că „în prezent nu există nici o justificare științifică sau juridică pentru o interdicție”.
Prin urmare, aprobarea glifosatului a fost reînnoită pentru 10 ani, până la 15 decembrie 2033. Această decizie este acum supusă unei noi analize, în urma publicării unui nou studiu, realizat de Institutul Ramazzini, publicat pe 10 iunie, conform Euractiv.com.
Citeşte şi: Romgaz vrea să preia un mare combinat de profil din Agricultură. Ce face cu el?
Studiul a constatat o creștere semnificativă a incidenței tumorilor, la șobolanii de laborator expuși la niveluri considerate sigure, conform reglementărilor UE.
Cercetătorii au observat „creșteri legate de doză ale incidenței tumorilor benigne și maligne multiple la șobolanii de ambele sexe”, în urma expunerii zilnice.