Circulația în România a persoanelor care vin din China, monitorizată. Alerte în 4 orașe mari

DE Răzvan Chiruță | 27.01.2020 - 09:40
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Circulația persoanelor care vin spre România din aria geografică a Chinei a fost monitorizată pe criterii epidemiologice şi au apărut alerte la Cluj, Timişoara, Constanţa şi Bucureşti, dar toate au fost infirmate.

SHARE

Situația a fost publicată într-un buletin informativ al Comitetului interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus dat publicităţii duminică.

„Se iau măsuri speciale pentru ansamblul folcloric din Mioveni, format din 25 de persoane, care în acest moment se află în Beijing-China şi va sosi pe aeroportul din Otopeni marţi, ora 15,00. Deja oficialii români ai ambasadei au luat legătura cu aceştia. Cât priveşte situaţia instrumentiştilor care au fost pentru o perioadă de 40 de zile într-un turneu în China, DSP judeţean verifică starea lor de sănătate zilnic. Până în prezent nu există suspiciuni de pneumonie cu noul coronavirus la niciuna din persoanele din acest grup", se precizează în buletinul informati, citat de Agerpres.

Potrivit situaţiei la zi a cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus, la nivel global există 2.061 de cazuri confirmare, din care 2.019 cazuri numai în China continentală. S-au înregistrat 56 de decese, toate în China.

Pe 22 ianuarie, s-a constituit Comitetul interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, format din specialişti, sub coordonarea miniştrilor din Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

Comitetul a recomandat un set de măsuri pentru aeroporturi şi pentru unităţile medicale sanitare.

Pentru aeroporturi s-a recomandat instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea persoanele a căror temperatură corporală este mai mare de 38 de grade. Implementarea acestei măsuri se va decide luni, cu toţi factorii implicaţi.

Alte recomandări sunt:

- asigurarea distribuirii de pliante de informare pentru aeroporturi (pregătite de INSP - CNSCBT la porţile îmbarcare/sosire, control paşapoarte, zone de aşteptare etc.);

- expunerea la loc vizibil pe fluxurile de pasageri a unor afişe informative;

- asigurarea permanenţei de asistenţă medicală (24/24 - 7/7) în cadrul cabinetelor medicale din aeroporturi, către care vor fi îndrumaţi pasagerii care prezintă simptomatologie respiratorie/febră;

- asigurarea cabinetelor medicale din incinta aeroporturilor cu cantităţi suficiente de materiale de protecţie pentru personal;

- asigurarea personalului aeroporturilor care vine în contact nemijlocit cu pasagerii, cu cantităţi suficiente de materiale de protecţie. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te