ChatGPT poate răspunde la întrebările pacienților „mai precis și mai empatic decât medicii”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 30.04.2023 - 14:37
Intelgineța Artificială oferă informații medicale (imagine cu rol ilustrativ) Foto: Pexels.com/Buro Millennial

Un studi sugerează că asistenții AI, cum ar fi ChatGPT, pot revoluționa medicina, îmbunătățind comunicarea cu pacienții.

SHARE

Un studiu a constatat că chatbot-ul de inteligență artificială ChatGPT poate depăși medicii în furnizarea de sfaturi de înaltă calitate și empatice la întrebările pacienților.

Cercetătorii de la Universitatea din California au publicat concluziile în JAMA Internal Medicine.

Ei au comparat răspunsurile scrise de la medici și ChatGPT cu întrebările de sănătate din lumea reală. 

Un grup de profesioniști autorizați din domeniul sănătății a preferat răspunsurile ChatGPT 79% din timp și au evaluat răspunsurile sale ca fiind de calitate superioară și mai empatice.

ChatGPT poate răspunde la întrebările pacienților „mai precis și mai empatic decât medicii”

Dr. John W Ayers de la Institutul Qualcomm din cadrul Universității din California San Diego, care a condus studiul, susține că „Oportunitățile de îmbunătățire a asistenței medicale cu IA sunt masive.

În timp ce studiul arată potențialul ca asistenții AI să fie integrați în sistemele de sănătate pentru a îmbunătăți răspunsurile medicilor la întrebările pacienților, cercetătorii au subliniat că asistenții AI precum ChatGPT nu vor înlocui medicii.

În schimb, ei cred că medicii care lucrează împreună cu tehnologii precum ChatGPT pot revoluționa medicina.

Pentru a obține un eșantion mare și divers de întrebări în domeniul sănătății și răspunsuri ale medicilor care nu conțin informații personale identificabile, echipa a apelat la platforma de socializare Reddit, unde milioane de pacienți postează public întrebări medicale, la care medicii răspund.

Subreddit r/AskDocs are aproximativ 452.000 de membri care postează întrebări medicale, iar profesioniștii din domeniul sănătății verificați trimițând răspunsuri.

În timp ce unii s-ar putea întreba dacă schimburile de întrebări-răspuns pe rețelele sociale sunt un test corect, cercetătorii au remarcat că schimburile au reflectat experiența lor clinică.

Echipa a prelevat aleatoriu 195 de discuții din AskDocs, unde un medic verificat a răspuns la o întrebare publică.

Citește și: Am discutat cu Chat GPT despre autostrăzi, impozite și vreme. Întrebarea la care nu a răspuns

Echipa a furnizat întrebarea originală ChatGPT și i-a cerut să creeze un răspuns.

Un grup de trei profesioniști din domeniul sănătății autorizați a evaluat fiecare întrebare și răspunsurile corespunzătoare și au fost orbiti dacă răspunsul provine de la un medic sau ChatGPT.

Grupul de evaluatori profesioniști din domeniul sănătății a preferat răspunsurile ChatGPT față de răspunsurile medicului în 79 la sută din cazuri.

Răspunsurile ChatGPT au fost, de asemenea, evaluate semnificativ mai ridicat în calitate decât răspunsurile medicilor și au fost mai empatice, scrie thenationalnews.com.

Citește și: VIDEO Acţiunile Google/Alphabet s-au prăbuşit, după un răspuns eronat al lui Bard, rivalul ChatGPT

Dr. Aaron Goodman, profesor clinic asociat la UC San Diego School of Medicine și coautor al studiului, a spus: „ChatGPT este o rețetă pe care aș dori să o dau în căsuța mea de e-mail.

„Instrumentul va transforma modul în care îmi susțin pacienții.”

În timp ce studiul arată promițător pentru asistenții AI din domeniul sănătății, cercetătorii au subliniat necesitatea integrării asistenților AI în mesajele de asistență medicală, care trebuie făcute în contextul unui studiu controlat randomizat pentru a evalua modul în care utilizarea asistenților AI afectează rezultatele atât pentru medici, cât și pentru pacienți.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te