Certificatul verde european, supranumit „pașaportul COVID”, gata până în iulie. Cum va funcționa

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.05.2021 - 07:54
Certificatul verde european, supranumit „pașaportul COVID”, gata până în iulie. / Foto: euractiv.com

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat la Digi24 că certificatul verde european ar putea fi gata la sfârșit de iunie, început de iulie, astfel încât posesorii să poată călători în această vară fără restricții.

SHARE

„Se așteaptă ca la sfârșitul lunii iunie - început de iulie să fie deja gata acest certificat verde, nu pașaport de vaccinare”, la nivelul Uniunii Europene, a spus Valeriu Gheorghiță.

El a precizat că documentul va conține trei tipuri importante de informații: dovada de vaccinare, istoricul de trecere prin boală în ultimele 180 de zile sau un test COVID negativ efectuat în ultimele 72 de ore.

„Acest certificat scuteşte persoana respectivă de a se supune restricţiilor din anumite ţări legate de împiedicarea răspândirii infecţiei în comunitatea respectivă”, a subliniat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Citește și: Maratonul vaccinării în București. Valeriu Gheorghiță: Revenirea la normalitate, o certitudine

Certificatul verde european, un cod QR

Certificatul va fi sub forma unui cod QR. Orice persoană - vaccinată sau cu istoric de trecere prin boală - va putea solicita codul QR, iar acesta se va putea descărca electronic, pe un telefon sau un alt device, exact cum se întâmplă și în cazul adeverinței de vaccinare care se poate descărca de pe platforma de vaccinare.

Codul QR și informaţiile pe care le conține vor putea fi scanate apoi de pe telefon, de exemplu în punctele de trecere a frontierei.

Citește și: STUDIU Bărbații cu chelie, risc dublu să sufere de Covid sever

„Avem Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor care poate în orice moment să pună la dispoziţie aceste date”, a menționat Gheorghiță. „Mai avem cealaltă bază de date în România, CoronaForms, în care se regăsesc atât rezultatele testelor, cât şi confirmarea unui diagnostic de COVID-19. Practic, ceea ce trebuie să facem este să unificăm aceste baze de date, lucru de care se ocupă colegii noştri de la STS”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinate.

Există un comitet care lucrează deja la detaliile tehnice și la armonizarea bazelor de date, pentru a fi în grafic cu celelalte țări europene.

Toate informațiile care se vor regăsi în acel cod QR protejează sută la sută datele cu caracter personal. „Și asta se dorește, evident, la nivel european”, a asigurat Valeriu Gheorghiță.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.