Printre ei sunt și medici refugiați care ar dori să profeseze. Ministerul Sănătății nu deține informații cu privire la numărul cadrelor medicale din Ucraina care au solicitat statutul de refugiat în România și nici nu a primit solicitări din partea medicilor ucraineni, refugiați în România, pentru recunoașterea calificărilor profesionale. La solicitarea 360medical.ro, Ministerul Sănătății a venit cu mai multe precizări legate de posibilitatea de-a lucra în România medicii ucraineni.
Recunoașterea calificărilor profesionale de medic și respectiv medic specialist este reglementată prin Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată cu modificările și completările ulterioare – pentru titlul de medic cu formare de bază (studii universitare) în atribuțiile Ministerului Educației și respectiv prin Hotărârea Guvernului nr. 764/2017 pentru titlurile de calificare de medic specialist în atribuțiile Ministerului Sănătății. Termenele de soluționare sunt stabilite de respectivele acte normative.
,,Detalii despre documentele necesare recunoașterii diplomei de medic pot fi obținute de la Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educației. Documentele necesare recunoașterii titlurilor de calificare de medic specialist sunt prevăzute de art. 3 alin. (1) din HG nr. 764/2017 și sunt listate pe site-ul Ministerului Sănătății www.ms.ro la rubrica “Specialiști” secțiunea “Recunoaștere diplome” pagina 12”, arată instituția.
Citește și: 360medical