Ce să faci ca să îți fie cald iarna

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 25.01.2019 - 12:54

Chiar dacă așteptați un autobuz, petreceți timp afară sau vă plimbați câinele în timpul sezonului de iarnă, există mai multe modalități de a vă încălzi. Din fericire, procesul pe care corpul îl dezvoltă pentru a digera alimentele funcționează ca un radiator.

SHARE

Când vremea este rece, sunt necesare și câteva strategii defensive pentru a preveni pierderea căldurii de către corp în mediul din jur. Deoarece diferența de temperatură dintre corpul dumneavoastră cald și mediul rece crește, căldura se pierde mai repede. Devine o adevărată provocare pentru sistemul corpului nostru.

Dincolo de experiența subiectivă a răcelii, cercetătorii știu că răspunsurile fiziologice naturale la frig vă pot ajuta să păstrați corpul în jurul valorii de 36 de grade Celsius.

Fluxul de sânge din corpul dumneavoastră conține substanțe nutritive, oxigen și alte substanțe biologice importante. Acest sistem de livrare aduce, de asemenea, căldură produsă în mușchi spre piele, unde este eliberată.

Când intri într-un mediu rece, corpul tău redistribuie sânge la torace, protejând și menținând căldura organelor vitale de acolo. În același timp, corpul limitează fluxul sanguin către piele. Minimizând cantitatea de sânge care se duce spre piele - care este în platoșa directă împotriva frigului - se poate reține mai mult timp cantitatea de căldură din interiorul corpului, scrie Newsweek.

O altă strategie defensivă pe care corpul o folosește pentru a rămâne cald este activarea musculaturii. Aceasta, la rândul său, mărește metabolismul și creează mai multă căldură. Această utilizare aparent neproductivă a mușchilor este, de fapt, un efort de a crește temperatura corpului, prin eliberarea mai multor substanțe nutritive necesare încălzirii.

Diferențele în dimensiunea și greutatea corporală, dar și activitatea metabolică influențează modul în care diferite persoane se confruntă cu frigul.

Persoanele mai mici, cu niveluri mai reduse de grăsimi corporale, pierd mai multă căldură în mediul înconjurător decât persoanele mai mari, cu mai multe grăsimi corporale. O persoană mai mare poate avea mase musculare crescute, care reprezintă un producător de căldură. Iar mai multă grăsime funcționează ca un izolator pentru a reduce pierderile de căldură. Aceste diferențe nu sunt ușor de schimbat.

Cel mai comun lucru pe care oamenii îl fac să rămână cald este să poarte o haină, o pălărie și mănuși. Evident, cu cât mai multe haine, cu atât mai cald. Hainele de iarnă nu vă sunt folositoare pentru a vă încălzi, ci mai mult ca un mijloc de a menține căldura pe care o produceți de la dispersarea în mediul înconjurător.

Contrar credinței populare, capul nu este o sursă mai mare de pierdere de căldură decât altă parte a corpului. Dacă porți o pălărie și nici o haină, torsul tău va contribui mai mult la pierderea de căldură, din cauza modului în care corpul îți redistribuie sângele în condiții reci. 

În al doilea rând, activitatea fizică face mușchii să se contracte, eliberând mai mulți nutrienți, ceea ce generează căldură suplimentară. Această producție suplimentară de căldură poate ajuta la menținerea temperaturii corpului și a senzației de căldură. Poate că ați observat acest lucru în viața dumneavoastră: dacă ați alergat puțin sau ați făcut un set rapid de exerciții atunci vă încălziți când vă este frig.

Din păcate, activitatea fizică sau straturile de îmbrăcăminte pot determina un dezechilibrul dincolo de ceea ce aveți nevoie pentru a compensa pierderile de căldură. În acest caz, veți experimenta o creștere a temperaturii corpului, iar corpul dumneavoastră va începe să transpire în efortul de a se răci. Asta va duce la un efect negativ, invers decât cel scontat prin supra îmbrăcare, deoarece evaporarea transpirației va duce la rate mai mari de pierdere de căldură.

În cele din urmă, mâncarea mărește producția de căldură a organismului. Procesul de digerare a alimentelor va crește ușor temperatura corpului. Uneori, persoanele care dorm în corp iau o gustare înainte de a se pune la somn, într-un efort de a-și păstra corpul mai cald în timpul nopții.

În timp ce impactul metabolic al unei gustări mici nu poate fi uriaș, punctul de basculare între echilibrul termic și pierderea de căldură este destul de mic.

De asemenea, ați putea observa nevoia urgentă de a urina - ceea ce medicii numesc diureză rece. Este un efect secundar al subțierii vaselor de sânge și al creșterii presiunii sanguine care rezultă, deoarece aceeași cantitate de sânge are la dispoziție un spațiu mai mic pentru a călători prin corpul dumneavoastră.

Și dacă sunteți tipul friguros care își ține haina pe el chiar și în interiorul unei clădiri, poate doriți să regândiți obiceiul. Deoarece corpul va încerca să scape de excesul de căldură veți începe să transpirați.

Odată ce vă întoarceți la ușă, s-ar putea să vă fie chiar mai frig decât inițial, deoarece aerul rece alimentează căldura de pe piele și transpirația se evaporă. Pentru a rămâne confortabil, cel mai bun pariu este îmbrăcarea în mod adecvat, indiferent dacă este în interior sau în aer liber în această iarnă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te