Ce metodă folosește un medic să îi facă pe oameni să conștientizeze gravitatea unei boli de sânge

DE Alexandra Lupascu | 07.08.2023 - 08:30
Ce metodă folosește un medic să îi facă pe oameni să conștientizeze gravitatea unei boli de sânge FOTO: Profimedia Images

Un mod simplu și eficient prin care dr. Cătălin Dănăilă, șef secție Hematologie, Institutul de Oncologie Iași, atrage atenția asupra celei mai dramatice boli de sânge. Ce metodă folosește medicul să îi facă pe oameni să conștientizeze gravitatea unei boli de sânge.

SHARE

Un mod simplu și eficient prin care dr. Cătălin Dănăilă, șef secție Hematologie, Institutul de Oncologie Iași, atrage atenția asupra celei mai dramatice boli de sânge.

Ce metodă folosește medicul să îi facă pe oameni să conștientizeze gravitatea unei boli de sânge.

Leucemia acută este o boală care apare în mod brusc și zgomotos, în special la persoanele care se află în plină sănătate. Cel mai dramatic lucru este faptul că epidemiologia s-a modificat, scrie BZI.ro

Astfel, cele care apăreau la vârste cuprinse între 60 și 85 de ani apar acum la vârste precum 28 de ani. Leucemia cronică este cel mai bun exemplu.

„Trebuie știut că leucemiile acute reprezintă forma de boală de sânge cea mai dramatică. Lumea a devenit conștientă de acest lucru atunci când în mediul online a apărut filmul «Vlad Story».

Un film care schimbă destine

Filmul a apărut în anii 1970 și reprezintă povestea de dragoste în care ea este diagnosticată cu leucemie acută și ulterior pierde lupta cu boala.

Un alt film care are greutate este unul franțuzesc. Se numește «Pomul de Crăciun», aici este vorba despre un copil diagnosticat cu aceeași boală, care se pierde chiar în ziua de Crăciun.

Ulterior, a apărut filmul «Totul pentru Emily», unde este aceeași problemă, dar unde intervine și un transplant, donatorul fiind tatăl, sau filmul «Viață pentru sora mea».

Citește și: Wizz Air a anulat 9 curse din România într-o zi. MT a sesizat Agenţia UE pentru Siguranţa Aviaţiei

Toate acestea au ca temă principală viața unui pacient diagnosticat cu leucemie acută. Este interesant pentru popularizare, în așa fel încât lumea să realizeze gravitatea acestei boli.

Pentru că atunci când ești tânăr nu îți faci probleme, nici griji, dar indicația mea este să fie atenți la ceea ce le spune organismul. Atunci când apar semne pentru orice boală, să vină la consult.

Consulturile trebuie făcute în mod periodic, aici este adevărata problemă, în special la cei peste 40 de ani, pentru că oricând bolile pot să apară și ceea ce se observă este că se modifică epidemiologia bolii”, transmite conf. dr. Cătălin Dănăilă, șef secție Hematologie, Institutul de Oncologie Iași.

Citește și: Un avion Ryanair care se îndrepta spre București a aterizat de urgență la Budapesta: Cauzele

Toate acestea sunt filme care ilustrează o lume în care copiii mor înainte de a ajunge la adolescență, atacați de o boală de sânge, lucru ce se întâmplă și în zilele noastre.

Din acest motiv, medicii trag un semnal de alarmă pentru ca oamenii să fie atenți la ceea ce le spune organismul, pentru că bolile pot apărea oricând.

„Sunt boli care erau specifice pentru pacienții în vârstă și pe care, în prezent, le întâlnim la vârste tot mai tinere, cum este, spre exemplu, leucemia cronică, ce de cele mai multe ori apărea la pacienții de peste 60-70 de ani și mai frecvent la cei peste 85 de ani, am avut cel mai tânăr pacient diagnosticat cu leucemie acută la 28 de ani.

Este o boală problematică”, adaugă conf. dr. Cătălin Dănăilă, șef secție Hematologie, Institutul de Oncologie Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te