Câte vaccinuri au distrus statele UE. Pe ce loc este România

DE Florin Budescu | Actualizat: 19.12.2023 - 12:19
Câte vaccinuri au distrus statele UE - Foto: Pexels/cottonbro studio

Câte vaccinuri au distrus statele UE. Pe ce loc este România. Cel puţin 215 milioane de doze de vaccinuri COVID-19 achiziţionate de ţările UE, în perioada de vârf a pandemiei, au fost aruncate.

SHARE

Câte vaccinuri au distrus statele UE. Pe ce loc este România. Cel puţin 215 milioane de doze de vaccinuri COVID-19 achiziţionate de ţările UE, în perioada de vârf a pandemiei, au fost aruncate între timp.

Costul lor este estimat la 4 miliarde de euro, arată o analiză realizată pe baza datelor culese inegal, pentru că unele ţări au refuzat să le facă publice.

Câte vaccinuri au distrus statele UE

Calculele bazate pe datele disponibile arată că ţările UE au aruncat în medie 0,7 vaccinuri, pentru fiecare cetăţean. În fruntea clasamentului se află Estonia, care a aruncat la gunoi mai mult de o doză pe cap de locuitor, urmată îndeaproape de Germania, care a aruncat şi cel mai mare volum brut de fiole.

România e pe locul 13, la vaccinuri distruse pe membru al populaţiei, pe locul 5, la numărul de vaccinuri irosite, şi pe locul al treilea în UE, la numărul de vaccinuri raportate ca irosite.

Peste 200 de milioane de vaccinuri coronavirus nedorite au fost aruncate la gunoi, dar acest volum este aproape sigur o subestimare.

Citeşte şi: Covid-19 revine în Europa. „Pregătiți-vă pentru cel mai grav val al pandemiei de după vaccinare”

Calculele se bazează pe cifrele din 19 ţări europene. 15, între care România, au furnizat cifre direct, iar în cazul a altele patru volumele au fost raportate de presa locală, conform News.ro.

Unele cifre datează chiar din această lună, dar cele mai vechi datează din decembrie 2022, arată POLITICO.

De la aprobarea primelor vaccinuri împotriva coronavirusului, la sfârşitul anului 2020, ţările UE au primit în mod colectiv 1,5 miliarde de doze (mai mult de trei pentru fiecare persoană din Europa).

Citeşte şi: Florin Cîțu, urmărit penal în dosarul vaccinurilor. „Adevărul o să iasă la suprafață”

Multe dintre acestea zac acum în depozitele de deşeuri de pe continent. Calculele bazate pe datele disponibile arată că ţările UE au aruncat în medie 0,7 vaccinuri pentru fiecare membru al populaţiei lor.

În fruntea clasamentului se află Estonia, care a aruncat la gunoi mai mult de o doză (1,10) pe cap de locuitor, urmată îndeaproape de Germania (0,98), care a aruncat şi cel mai mare volum brut de fiole.

În acest clasament, România este sub media europeană, pe locul al 13-lea, cu 0,51 de doze de vaccin aruncate raportat la cap de locuitor.

Ultimul loc (dintre cele 19 posibile) este ocupat de Irlanda, cu 0,16 doze. Dacă această rată medie de risipă ar fi proiectată în restul UE, aceasta ar însemna peste 312 milioane de vaccinuri distruse.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te