Care este cauza nemulţumirii medicilor? Nu vor să mai facă gărzile. Un medic primar ia 12.500 de lei. Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău nu mai asigură, de la începutul anului, gărzi, în Secţia de Pediatrie.
Ei sunt nemulţumiţi de mesajele negative la adresa pediatrilor, apărute pe reţelele de socializare, între Crăciun şi Revelion.
Care este cauza nemulţumirii medicilor? Nu vor să mai facă gărzile. Un medic primar ia 12.500 de lei
Astfel, copiii ajunşi după Anul Nou la Urgenţe Pediatrie nu au putut fi trataţi, fiind nevoiţi să se deplaseze la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat sau la spitale din alte judeţe ori din Capitală.
„În urma unor postări denigratoare şi a unui val de mesaje nemeritate la adresa medicilor pediatri din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, aceştia au luat O DECIZIE RADICALĂ: renunţarea la gărzile suplimentare, continuând să efectueze doar una singură, obligatorie prin lege.
Citeşte şi: România ocupă primul loc în UE la decese din cauze tratabile. Doi medici explică ce probleme sunt
Este o situaţie fără precedent, care afectează nu doar activitatea medicală, ci şi siguranţa copiilor noştri.
Această decizie nu a fost luată cu uşurinţă, ci vine ca un răspuns la presiunea publică, la lipsa de susţinere şi la o recunoaştere insuficientă a eforturilor lor”, au scris cei de la Sanitas Buzău, pe pagina de Facebook, conform News.ro.
Astfel, de la 1 ianuarie 2025 cazurile grave de copii care au ajuns la UPU Buzău au fost tratate de medicii de pe secţia UPU-SMURD, iar alte situaţii au fot direcţionate către Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, către spitalele din Ploieşti sau Bucureşti.
Citeşte şi: Lupta celor rămași la Iași: poveștile unor tineri medici minunați. De ce n-au plecat în străinătate
În ultimele zile ale noului an, valul de prezentări la Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU Buzău a cunoscut o creştere semnificativă, depăşind în 24 de ore 200 de prezentări, din care 70-80 doar pe Secţia de Pediatrie.
Medicii fac faţă cu greu unui astfel de flux cu atât mai mult cu cât au fost inclusiv cazuri de agresiune din partea părinţilor şi a pacienţilor.
Conducerea SJU Buzău încearcă să rezolve situaţia şi a convocat, miercuri, o întâlnire de lucru cu toţi medicii pediatri angajaţi ai spitalului în vederea organizării şi efectuării gărzilor în cadrul Secţiei de Pediatrie a SJU Buzău.
Dar cât câştigă un medic, în România? Salariul unui medic primar a crescut la 20.000 de lei net. Un chirurg câştigă mii de euro pentru fiecare operaţie pe care o face, iar dacă are grad universitar mai câştigă şi alţi bani grei.