Totodată, duhovnicul face apel la autoritățile statului să le permită oamenilor să participe la slujbă măcar o oră, deși experiența altor state care au permis mari adunări colective în plină pandemie arată că rezultatele au fost catastrofale, arată G4 Media.
„Noi avem nevoie pentru împărțitul Sfintei Lumini de fix o oră. Atât. O oră! 11.30 – 12.30. Decât să umble polițiștii hai hui pe străzi și să alerge după tot felul de oameni, inutil și fără rost, au pus două patrule la ușa bisericii, au intrat cei care vin și și-au luat lumină, slujba oricum se ține afară, și s-au întors liniștiți acasă, și s-a terminat problema. Asta dacă se vrea. De ce spun dacă se vrea?
Și ministrul de Interne al acestei țări este tot creștin într-o țară creștină și cândva a avut nevoie de votul publicului. Respectă-ți publicul care și-a pus încrederea în tine. Nu fi chiar catâr și îndărătnic.”, a declarat duhovnicul Calistrat Chifan într-un interviu postat de pagina sa de Facebook.
În cadrul aceluiași interviu, călugărul a făcut un apel atât la președintele, cât și la prim-ministrul României. Acesta le-a cerut celor doi să țină cont de opțiuniunile electoratului care intenționează să participe la slujba de Înviere.
„Nu contează ce confesiune ai. Trebuie să fii om și atunci procedezi în felul următor: Domnule, aveți voie o oră la Înviere în cea mai mare disciplină și în cea mai mare ordine.
V-ați luat lumânărica, v-ați pus masca, vă feriți, păstrați distanța, stați la difuzor, ascultați slujba, împărțiți unul de la altul lumină și ștegeți-o acasă liniștiți. (…) Să zică așa: Da domule, cei bătrâni stau în casă că îs vârstnici și nu au voie, sau bolnavi sau răciți sau care sunt carantinați, dar cei care sunteți sănătoși trageți o fugă până la biserică, aduceți-vă lumină și stați liniștiți acasă”, a afirmat călugărul Calistrat.
Poziția duhovnicului este însă diametral opusă cu regulile Patriarhiei Române, care sunt foarte clare și au fost făcute cunoscute tuturor preoților încă din 8 aprilie.
Potrivit ultimei circulare a Cancelariei Sfântului Sinod aprobată de către Patriarhul României, slujbele de Înviere pot fi oficiate doar de clerici, fără a fi permis accesul enoriașilor. Singura recomandare pe care Patriarhia o face credincioșilor, pe lângă îndemnul de a rămâne acasă, este ca în noaptea de Înviere să se salute, de la ferestre, balcoane sau din curți cu salutul pascal „Hristos a înviat!” și răspunsul „Adevărat a Înviat!”.