Bebelușii născuți în pandemie prezintă întârzieri în dezvoltare socială și motrică

DE Elena Andrei | 06.01.2022 - 20:32
Bebelușii născuți în pandemie prezintă întârzieri în dezvoltare /foto: studyfindings

Bebelușii născuți în primul an de pandemie manifestă mai puține abilități sociale și motorii decât alți copii născuți înainte de criza de sănătate mondială.

SHARE

Autorii studiului, cercetătorii de la Columbia University Irving Medical Center, spun că s-au observat astfel de întârzieri în dezvoltare indiferent dacă mamele au avut sau nu COVID-19.

La vârsta de șase luni, sugarii au obținut scoruri mai mici la testele de dezvoltare socială și motrică în comparație cu bebelușii născuți înainte de începerea pandemiei, în martie 2020. Autorii studiului bănuiesc că stresul matern din cauza blocajului și îngrijorările legate de muncă și probleme de sănătate poate fi responsabil pentru această schimbare.

„Copiii născuți din mame care au infecții virale în timpul sarcinii au un risc mai mare de deficite de neurodezvoltare, așa că ne așteptam că vom găsi unele modificări în neurodezvoltarea bebelușilor ale căror mame au avut COVID în timpul sarcinii”, a declarat cercetătorul principal, dr. Dani Dumitriu. 

„Am fost însă surprinși să nu găsim absolut niciun semnal care să sugereze că expunerea la COVID în timpul uterului a fost legată de deficite de neurodezvoltare. Mai degrabă, a fi în pântecele unei mame care se confruntă cu pandemia a fost asociată cu scoruri puțin mai mici în domenii precum abilitățile motorii și sociale, deși nu în altele, cum ar fi abilitățile de comunicare sau de rezolvare a problemelor. Rezultatele sugerează că o cantitatea uriașă de stres resimțită de mamele însărcinate în aceste vremuri fără precedent ar fi putut juca un rol.”

„Traiectoria de dezvoltare a unui sugar începe înainte de naștere”, spune Dumitriu, care este și medic pediatru la Well Baby Nursery de la New York-Presbyterian Morgan Stanley Children’s Hospital.

Citește și

Record de infectări zilnice cu Omicron în Israel, dar spitalizările rămân la un nivel scăzut

Anthony Fauci avertizează: Mulţi copii vor ajunge ''inevitabil'' la spital din cauza Omicron

 

Studiul a analizat starea a 255 de bebeluși născuți în zona New York între martie și decembrie 2020.

Aproape jumătate dintre mamele din studiu au avut COVID la un moment dat în timpul sarcinii, majoritatea fiind asimptomatice sau prezentând doar simptome ușoare.

Rezultatele nu arată nicio diferență în scorurile între sugarii ale căror mame au avut COVID și cei cu mame sănătoase pe parcursul sarcinii. Cu toate acestea, scorurile medii la abilitățile sociale și motorii în rândul bebelușilor din epoca pandemiei au fost mai mici decât cele ale sugarilor născuți înainte de pandemie în aceleași spitale. 

„Vrem ca părinții să știe că descoperirile din micul nostru studiu nu înseamnă neapărat că această generație va fi afectată mai târziu în viață”, spune Dumitriu. „Acesta este încă o etapă de dezvoltare foarte timpurie, cu o mulțime de oportunități de a interveni și de a-i aduce pe acești copii pe traiectoria de dezvoltare corectă.”

Cercetătorii adaugă că anxietatea legată de pandemie poate fi declanșatorul acestor diferențe de dezvoltare. Cu toate acestea, studiul publicat în revista JAMA Pediatrics nu a măsurat nivelurile de stres matern în timpul sarcinii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te