Arafat: Dacă nu se poate impune condiția vaccinării, vor fi iar restricții

DE Alexandru Pop | 19.06.2021 - 11:35
Arafat: Dacă nu se poate impune condiția vaccinării, vor fi iar restricții/FOTO: gov.ro

Autoritățile au atacat la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia Curții de Apel Cluj de anulare a unor prevederi din Hotărârea de Guvern care prevede, printre altele, condiționarea participării la diferite evenimente de vaccinare, de trecerea prin boală sau de test negativ.

SHARE

Sentința instanței din Cluj spune, în esență, că metodologia existentă acum este una care îi discriminează pe cei care nu se vaccinează.

„Nu comentez deciziile judecătorești. E o decizie nedefinitivă, noi am atacat-o la Înalta Curte de Casație și Justiție, deci o să ajungă să fie judecată acolo”, a comentat, vineri seara, la Digi24, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Citește și: Un fost atașat militar rus s-a dus la Deveselu ca turist. A pretins că se roagă la o biserică

„Dacă vedem ce se întâmplă în lume acum - și în certificatul verde, care a fost decis în întreaga Uniune Europeană, o să ai fie că ești vaccinat, fie că ai fost testat, fie că ai trecut prin boală; faptul că multe companii de aviație îți cer astfel de evidențe înainte să urci în avion a fost un lucru pentru a proteja persoanele care sunt în avion, ca să ne asigurăm că cei care sunt lângă ei nu sunt bolnavi”, a explicat Arafat.

Raed Aafat: Alegi între alb și negru

„Sunt trei variante: vrei să te vaccinezi, perfect - și atenție, vaccinul e la liber, nu mai este restricție că nu avem vaccin; nu vrei să te vaccinezi, te testezi sau dovedești că ai trecut prin boală. Când situația este OK, cazurile puține, răspândirea redusă, mare problemă n-ar fi, să zicem. Dar în momentul în care începi să ai creșteri și începi să ajungi la anumite incidențe, atunci îți rămâne o soluție: să restricționezi complet activitatea”, a arătat șeful DSU.

Citește și: Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

„Dacă noi spunem că nu putem impune vaccinarea/testarea/trecerea prin boală, înseamnă că avem una din două: alb sau negru - toată lumea intră la liber sau nu intră nimeni, în anumite contexte epidemiologice. Cam acesta este impactul”, a spus Raed Arafat. „Noi, la Înalta Curte, normal că vom explica aceste aspecte”, a adăugat el.

Cine reprezintă CNSU în fața instanței

Pe de altă parte, Raed Arafat recunoaște că există o lacună de natură juridică - nu este clar cine reprezintă CNSU în fața instanței, dar spune că această chestiune va fi reglementată cât de curând. „În acest moment, este o discuție că Biroul juridic din cadrul DSU (reprezintă CNSU - n.r.). Până acum a făcut toate apărările, dar nu și în această speță. S-a încercat, din câte știu, să trimită în completare o anumită apărare și am fost respinși că nu avem calitate și din cauza aceasta, am zis că e mai bine să clarificăm treaba juridic, să fie modificată Ordonanța 21, care reglementează toate aceste aspecte, să spună clar, ca să putem să venim cu punctele de vedere, pe care le luăm nu numai de la noi, mai discutăm cu INSP, mai discutăm cu alții și aceste puncte de vedere se pun în materialul care se înaintează instanței” - a arătat șeful DSU.

El a subliniat că este important ca judecătorii să audă și să înțeleagă opinii medicale avizate și explicații științifice, nu păreri personale.

Soluții radicale

Întrebat ce se va întâmpla dacă decizia instanței de la Cluj rămâne definitivă, iar participarea la evenimentele mari nu va mai putea fi condiționată de vaccinare/testare/trecere prin boală, Raed Arafat a spus că în momentul în care se va constata că rata incidenței îmbolnăvirilor crește, situația nu va putea fi controlată decât interzicând total aceste evenimente, în loc să le permiți parțial.

O altă soluție ar fi să limitezi foarte mult numărul oamenilor care intră în contact, exact ca în perioada când nu aveam vaccinuri, a menționat Arafat. „Deci, există soluții, dar ele nu vor fi pe placul tuturor”, a punctat șeful DSU.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.