Alexandru Rafila: Până pe 14 februarie, România poate să ajungă la 70.000 de cazuri de COVID pe zi

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 21.01.2022 - 17:54
Alexandru Rafila: Până pe 14 februarie, România poate să ajungă la 70.000 de cazuri de COVID pe zi. / Foto: gard.no

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că scenariul cel mai rău posibil estimat este ca, până la data de 14 februarie, România să ajungă la peste 70.000 de cazuri de COVID-19 pe zi.

SHARE

"Scenariul cel mai rău posibil estimat în acest interval (până pe 14 februarie - n.r.) este să avem peste 70.000 de cazuri pe zi. Eu ştiu că asta este ştirea de presă, nu înseamnă că se întâmplă aşa. Dar şi dacă se întâmplă aşa, remarcaţi că la aceste valori maxime am putea să avem între 7.800 şi 43.000 de persoane internate, (...) iar la decese între 60 şi 360", a spus Rafila.

Ministrul a prezentat evoluţia pandemiei şi impactul răspândirii variantei Omicron, citând date ale Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Citește și: GRAFICE 23 de județe și Capitala, explozie de cazuri COVID. Județele cu cele mai mari incidențe

Astfel, datele INSP arată că există încă pericolul atingerii capacităţilor maxime din planurile de rezilienţă în prima jumătate a lunii februarie.

"Astea sunt ipoteze de lucru. Ce s-a întâmplat în ultimele două-trei săptămâni ne-a arătat că proporţia persoanelor internate este de 2-3%, iar cazurile la ATI sunt relativ puţine, iar situaţia este sub control în momentul de faţă", a menţionat Rafila.

Citește și: Șef la CAP și agronom, fratele lui Paul Stănescu este în Comitetul ANRE. Post plătit cu 9.000 €/lună

În context, el a explicat că autorităţile au un plan de mărire a capacităţii de asistenţă medicală spitalicească.

"În momentul de faţă sunt alocate 25.000 de paturi din (...) peste 120.000 disponibile, deci 20% din capacitatea de asistenţă medicală spitalicească, şi avem un plan de mărire a acestei capacităţi cu încă 10%, până la 30%, cu păstrarea însă a funcţionării spitalelor şi pentru celelalte categorii de pacienţi care sunt cel puţin la fel de importante ca şi controlul acestei pandemii", a afirmat el.

Conform statisticilor referitoare la evoluţia pandemiei, în România au fost înregistrate 1.964.021 cazuri de îmbolnăvire şi 59.428 de decese asociate COVID-19.

Din totalul deceselor, 8,8% s-au înregistrat în Bucureşti, iar pe locul al doilea s-a situat judeţul Prahova cu 4,5%. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.