Noul sistem, care analizează RMN-urile specializate ale creierului, a diagnosticat cu acuratețe copiii cu vârste cuprinse între 24 și 48 de luni, cu autism, la o rată de acuratețe de 98,5%, au spus cercetătorii.
O echipă multidisciplinară de la Universitatea din Louisville a dezvoltat sistemul, în trei etape, pentru a analiza și clasifica RMN-ul tensorului de difuzie sau DT-MRI al creierului.
AI poate diagnostica autismul la copii mult mai devreme
DT-MRI este o tehnică specială, care detectează modul în care apa circulă de-a lungul tracturilor de substanță albă din creier, potrivit unui comunicat de presă.
„Instrumentele actuale pentru diagnosticarea autismului sunt subiective, în special atunci când se evaluează persoanele care se încadrează în apropierea graniței dintre autism și dezvoltarea tipică”, a declarat coautorul studiului, Ayman El-Baz, profesor și președinte al Departamentului de Bioinginerie, de la Universitatea din Louisville, coform UPI.
„În consecință, există o nevoie urgentă de a dezvolta o nouă tehnologie obiectivă, pentru diagnosticarea precoce a autismului”. Sistemul AI implică izolarea imaginilor de țesut cerebral, din scanările DT-MRI, și extragerea markerilor imagistici, care indică nivelul de conectivitate dintre regiunile creierului.
Citeşte şi: Bebeluşii care se uită la televizior au un risc mai mare de a fi diagnosticaţi cu autism (studiu)
Un algoritm de învățare automată compară modelele de markeri din creierul copiilor cu autism, cu cei cu creier dezvoltat normal.
Conexiuni necorespunzătoare
„Autismul este în primul rând o boală a conexiunilor necorespunzătoare din creier”, a spus coautorul dr. Gregory N. Barnes, profesor de neurologie la Universitatea din Louisville și director al Centrului de Autism pentru Copii Norton din Louisville.
„DT-MRI surprinde aceste conexiuni anormale care duc la simptomele pe care copiii cu autism le au adesea, cum ar fi comunicarea socială afectată și comportamentele repetitive”.
Cercetătorii și-au aplicat metodologia la scanările DT-MRI ale creierului a 226 de copii cu vârste între 24 și 48 de luni, de la Autism Brain Imaging Data Exchange-II. Setul de date a inclus scanări ale 126 de copii afectați de autism și a 100 de copii în curs de dezvoltare normală.
Citeşte şi: Cele mai tari teorii ale conspirației: Ceaușescu e în Cuba, vaccinul dă autism, pământul e plat
Intervenția terapeutică, înainte de vârsta de trei ani, poate duce la rezultate mai bune, inclusiv la potențialul persoanelor cu autism de a obține o mai mare independență și un IQ mai mare, au observat cercetătorii.
Conform Raportului comunitar privind autismul, din 2023, al CDC (Centers for Disease Control and Prevention), mai puțin de jumătate dintre copiii cu tulburare din spectrul autist a primit o evaluare de dezvoltare, până la vârsta de 3 ani, iar 30% dintre copiii care au îndeplinit criteriile pentru tulburarea din spectrul autist nu au primit un diagnostic oficial, până la vârsta de 8 ani.
„Intervenția comportamentală intensivă timpurie, în intervalul de vârstă de la unu la trei ani, poate fi deosebit de avantajoasă, datorită fenomenului cunoscut sub numele de neuroplasticitate, în creierul sugarului”, a spus El-Baz.
Reducerea volumului de muncă
O evaluare a autismului ar începe cu sistemul AI al cercetătorilor, urmată de o sesiune prescurtată, cu un psiholog pentru a confirma rezultatele și pentru a ghida părinții cu privire la pașii următori.
Aceasta ar putea reduce volumul de muncă al psihologilor cu până la 30%. Anchetatorii doresc să comercializeze și să obțină autorizație de la Food and Drug Administration, pentru software-ul lor AI.
„Sunt pentru orice tehnologie de diagnosticare, ce ne poate ajuta să diagnosticăm autismul mai devreme și în mod fiabil, pentru a ajuta copiii să acceseze mai repede intervenția bazată pe dovezi”, a spus dr. Leandra Berry, director asociat al serviciilor clinice pentru centrul de autism de la Spitalul de Copii "Texas", din Houston.
Probleme în diagnosticarea la copiii mai mici
Cu toate acestea, a adăugat ea, „multe studii vor trebui să reproducă această descoperire, înainte de a folosi cu adevărat această tehnologie”.
Având în vedere că vârstele pacienților din studiu sunt cuprinse între 24 și 48 de luni, ea a remarcat că studiul nu poate aborda dacă tehnologia va fi utilă, la copiii mai mici.
Berry a remarcat de asemenea că, în studiile de cercetare, RMN-urile și alte scanări sunt de obicei plătite prin granturi, dar este posibil ca asigurătorii să nu acopere teste de imagistică costisitoare, adăugând că accesul la această tehnologie, în special în zonele rurale, este limitat.