A donat un incubator vital pentru Maternitatea din Botoșani și a vrut să rămână anonim

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 11.05.2021 - 11:49
A donat un incubator vital pentru Maternitatea din Botoșani și a vrut să rămână anonim. Foto Salvați copiii

Un donator din Botoșani, care a vrut să rămână anonim și care a economisit bani pentru acest gest, Salvați Copiii România va pune la dispoziția medicilor din maternitatea Spitalului Județean de Urgență Botoșani un incubator performant, de 10.000 de euro.

SHARE

Numai în anul 2020, la maternitatea Spitalului Județean de Urgență Botoșani au venit pe lume 2.480 de copii, dintre care 290 au avut nevoie de tratament și îngrijiri în secția de terapie intensivă neonatală, unde medicii au avut în față o decizie grea: alocarea incubatoarelor pentru cele mai grave cazuri.

„Unu din 10 copii se naște prematur. Mulți dintre acești nou-născuți sunt așa mici, încât nu  respiră la naștere. Uneori  prima respirație este dată de aparatul de ventilație, prima bătaie a inimii este  dată de metodele de reanimare și apoi ajung în terapie intensiva neonatală. O secție de Terapie Intensivă Neonatală începe cu un incubator, primul pas al reanimării neonatale spune că vom plasa copilul sub o sursă de căldură”, a explicat medicul Carmen Zaboloteanu, șef secție neonatologie Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, potrivit Salvați Copiii.

Citește și: Dana Săvuică: Am divorțat după ce am fost înșelată. Becali și Botezatu mi-au făcut avansuri

Un astfel de caz este cel al unui copil care s-a născut cântărind 1.000 de grame, când s-a internat, mama nu a știut de sarcină, așa că medicii nu erau pregătiți pentru o naștere.

Se stabilise că sarcina este mică și că va avorta. Dar când s-a născut, băiețelul era viguros, și-a luat viața în propriile mâini și a luptat pentru ea încă de la început. A trebuit să fie adus în fugă la secția de Terapie Intensivă Neonatală, învelit într-o bocceluță improvizată de o asistentă. S-a dovedit a fi cel mai curajos mic luptător de la maternitatea din Botoșani. A învățat să respire și a stat în incubator până când a fost suficient de puternic să-și încerce curajul și în lumea de afară.

În cadrul programului național de reducere a mortalității infantile, în 10 ani de campanie, prin organizația Salvați Copiii au fost investite aproximativ 6 milioane de Euro în dotarea a 100 de maternități, secții de nou-născuți și secții de pediatrie din toate județele țării, cu peste 830 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 100.000 de copii.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.