546 de cazuri de COVID cu tulpinile mutante, în România. 16 oameni infectați cu ele au murit

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.03.2021 - 14:46

În România au fost confirmate 546 de cazuri de infectare cu tulpinile mutante ale COVID, arată un raport al Institutului de Sănătate Publică. 16 oameni infectați cu una dintre aceste tulpini, cea din UK, au murit.

SHARE

Până în 21 martie, au fost confirmate 546 de cazuri de infectare cu tulpinile COVID care determină îngrijorare (VOC), dintre care 542 sunt cu varianta britanică (linia genetică B.1.1.7), două cu varianta sud-africană (linia genetică B.1.351) și 2 cu varianta braziliană (linia genetică P.1.), arată INSP, în analiza publicată joi. 

16 oameni infectați cu tulpina britanică au murit, dintre care cei mai mulți în București (trei cazuri). O femeie de 88 de ani, cu comorbidități, care fusese vaccinată anti-COVID cu două doze, este între aceste victime. 

INSP avertizează că, având în vedere cî în 30 de județe a fost depistată tulpina COVID din UK, rezultă că există o răspândire extinsă. „În plus, așa după cum menționam și în analiza anterioară, această distribuție reflectă mai degrabă solicitările de testare din partea județelor și nu distribuția reală a cazurilor care este, cu mare probabilitate, mult mai extinsă”, arată INSP, în analiza citată. 

Citește și: Medicul Flavia Groșan o detestă pe Simona Halep pentru că a spus că a avut COVID. O laudă pe Serena 

Lista județelor unde au fost depistate tulpinile mutante 

Distribuția celor 546 de cazuri confirmate cu VOC după județul de infectare este prezentată mai jos:

 B.1.1.7 - varianta din Marea Britanie (542): Argeș (2), mun.București (258), Bihor (11), Brăila (1), Botoșani (5), Brașov (8), Caraș-Severin (4), Cluj (22), Constanța (9), Covasna (18), Dâmbovița (10), Dolj (2), Galați (6), Giurgiu (3), Gorj (6), Hunedoara (3), Iași (16), Ilfov (29), Mureș (3), Neamț (6), Olt (1), Prahova (3), Sibiu (4), Suceava (22), Teleorman (2), Timiș (72), Tulcea (1), Vâlcea (4), Vrancea (2), Vaslui (3), ”din străinătate” (cazuri de import) (6);

 B.1.351 - varianta sud-africană (2): Argeș (1), București (1);

 P.1 - varianta braziliană (2): București (2)

Citește și: În București, incidența COVID a sărit la 6,5 la mie, în Ilfov se apropie de 8 la mie

Trei copii mai mici de un an, infectați cu tulpina britanică. Pentru unul nu există nici o legătură epidemiologică 

Cele mai multe cazuri confirmate cu varianta din UK s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (87,5%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani. 

Trei cazuri de COVID cu tulpina din Marea Britanie au fost înregistrate la copii cu vârsta sub un an, pentru doi dintre copii fiind menționată apartanența la focare familiale de COVID-19. Pentru al treilea caz nu a fost menționat nici o legătură epidemiologică.

INSP mai precizează că a fost confirmat un număr mai mare de cazuri de infectare cu tulpina din UK la bărbații din grupa de vârstă 35-44 de ani și la femeile cu vârsta între 45 și 54 de ani, dar acest lucru nu înseamnă că răspândirea este mai frecventă la aceste grupe de vârstă, ci doar că acestea sunt datele disponibile în acest moment. 

16 oameni infectați cu tulpina britanică au murit. Patru, fără probleme medicale pre-existente

16 persoane infectate cu tulpina britanică au murit, cazurile provenind din: București (3), Bihor (1), Constanța (1), Covasna (1), Dâmbovița (1), Hunedoara (1), Suceava (3), Timiș (2), Vâlcea (1), Vaslui (1), Vrancea (1).

Au murit șapte femei și nouă bărbați. Mediana vârstei a fost de 76 de ani, media de 75, modul de 63, minima de 50, iar maxima de 91 de ani, menționează INSP. 

Distribuția deceselor după luna calendaristică în care a avut loc decesul a fost următoarea: ianuarie (1), februarie (5), martie (10).

În 12 cazuri, pacienții au avut condiții medicale pre-existente, iar în patru cazuri nu au fost raportate comorbidități. Trei persoane fără comorbidități aveau peste 70 de ani. 

O singură victimă fusese vaccinată împotriva COVID, cu două doze: o femeie în vârstă de 88 de ani, având condiții medicale preexistente multiple, care foarte probabil nu a reușit să își formeze titrul de anticorpi necesar evitării unei forme severe a bolii, menționează INSP. 

Citește și: EXCLUSIV Experții UE îi cer lui Vlad Voiculescu să reducă „plățile informale“ din sistemul medical 

Cum s-au infectat românii cu tulpinile mutante 

Pentru 352 din cele 542 de cazuri de infectare cu tulpina COVID din Marea Britanie, direcțiile de sănătate publică nu au găsit nici o legătură epidemiologică. 

În cinci cazuri de infectare cu tulpina din UK, cauza infectării este călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, iar pentru patru cazuri - istoric de călătorie în alte țări.

În 145 de cazuri, persoanele infectate au avut contact cu noua variantă de COVID sau au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate.

În șase cazuri, pacienții au luat varianta britanică din spitale - infecții asociate asistenței medicale (IAAM). 

De la 30 de cazuri (6%) nu au putut fi obținute informații din cauza refuzului, respectiv a imposibilității contactării telefonice a persoanei, precizează INSP. 

„Proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulația intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate, precizează INSP. 

Ce știm despre cazurile de infectare cu tulpinile din Africa de Sud și Brazilia 

Primele două cazuri confirmate cu varianta sud-africană (B.1351), în laboratorul MedLife, sunt următoarele:

- un cetățean turc, persoană de sex masculin, în vârstă de 27 de ani, având ca județ de infectare Argeș, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat, a cărui sursă nu poate fi precizată. 

- o persoană de sex feminin, în vârstă de 42 de ani, din mun.București, provenind dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19. Sursa foarte probabilă este soțul, confirmat și el cu varianta sud-africană (B.1351), în laboratorul INCDMM Cantacuzino (în săptâmâna 12 care nu face obiectul prezentei analize). Acesta a călătorit doar în țară, cu avionul, pe ruta București - Cluj. Locul expunerii nu poate fi precizat.

Cele două cazuri confirmate cu varianta braziliană (P.1), în laboratorul INBI Balș, sunt următoarele:

- un bărbat în vârstă de 57 de ani, provenind dintr-un focar de colectivitate cu 3 cazuri, din care doar el a fost confirmat cu B.1.1.7. Este probabil să fie existat o sursă unică pentru toți cei 3 colegi, neidentificată.

- un bărbat, în vărstă de 38 de ani, fără nicio legătură epidemiologică identificată. 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.