Weber, la Cristoiu: Legea pensiilor speciale este electorală. Weber către presa critică: Nu comentez

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 23.06.2020 - 22:32
Renate Weber vorbește doar cu jurnaliștii comozi. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Partidul Național Liberal a anunțat că a început în Parlament procedurile de revocare a Avocatului Poporului.

SHARE

Liberalii îi reproșează că a declanșat mecanismului național privind prevenirea torturii în spitale care tratează pacienți COVID-19, fără un temei concret, și că este în grav conflict de interese atunci când blochează intrarea în vigoare a legii care impozitează cu 85% pensiile peste 7.000 de lei, în condițiile în care dorește să beneficieze la rândul său de o „pensie specială”.

Contactată de Newsweek România, pentru o reacție legată de acțiunea PNL, Renate Weber a refuzat să comenteze.

„Avem un comunicat, pe pagina noastră de site, în care spunem foarte clar că Avocatul Poporului nu comentează această inițiativă, așteaptă derularea procedurilor parlamentare. Vă mulțumesc”, a răspuns Avocatul Poporului. 

Am rugat-o, totuși, să ne explice care ar fi soluția constituțională pentru eliminarea pensiilor speciale. 

„Mandatul meu este să fac sesizări către CCR, nu să legiferez eu în România. Dacă există o dorință, comisiile din Parlament pot să ne invite și pe noi la o discuție și le vom da și noi idei. Dar acolo, în acel cadru, nu altfel”, a fost singurul răspuns al Renatei Weber. 

 

Renate Weber la Cristoiu: Nu importă că stăm spre o oră în interviu

Refuzul Avocatului Poporului de a discuta cu Newsweek România pe tema demersurilor de revocare sau despre modul cum poate fi soluționată chestiunea pensiilor speciale a venit la doar două zile după ce Renate Weber a acordat un interviu amplu, de o oră, lui Ion Cristoiu exact pe această temă. 

Chiar de la începutul discuției, aceasta a arătat că nu o deranjează că interviul va dura o oră, pentru că „important este să lămurim cât mai multe lucruri”. 

„Să vă explic ce au făcut în această lege. Ei au spus că taxează pensiile care sunt peste un anume cuantum. Taxa aia nu e taxă, în realitate este o impozitare.

Dar știți cum au făcut? Au făcut o dublă impozitare. Adică, au stabilit această taxă pentru pensiile între 2000 și 7000 de 10 la sută, mai mult după, de 85 la sută.

Dar impozitul inițial de 10 la sute, pe care orice pensionar din România îl plătește, nu l-au șters. Haideți să ne gândim la majoritatea celor cu aceste pensii. Militarii în rezervă. Ei nu au pensii foarte, foarte mari, sunt undeva până în 5000 de lei. Oamenii ăștia vor plăti un impozit de două ori.

Pe urmă, când stabilești un impozit progresiv, problema este că nu poți să extragi numai o categorie și lor să le aplici acel impozit progresiv. Sincer vă spun, eu cred că în Parlament au știut exact ce fac.

Poate unii nu au știut, dar vă dau în scris că unii au făcut-o special, să fie siguri că legea va cădea la CCR. Imediat după vot, reprezentanții tuturor partidelor au spus: Să vedem la Curte, să vedem la Curte”, a explicat Renate Weber.

Avocatul poporului a mai arătat un lucru, că nimeni nu vorbește de pensiile mici și că acestea vor rămâne tot așa.

„Au făcut o manipulare punând toate tunurile pe pensiile de serviciu și au apelat la un instinct primar. Ura asta este, un instinct primar. Retrăiesc perioada Brexit. Tot așa s-a făcut, cu jumătăți de adevăr, cu minciuni, până când lumea a votat și a vrut să iasă din UE. E foarte ușor să manipulezi, mai ales când ai și presa de partea ta”, a susținut Avocatul Poporului.

Această practică de a acorda interviuri doar jurnaliștilor prieteni sau doar la televiziuni „de casă” este foarte răspândită printre politicienii PSD. 

Liviu Dragnea, Gabriela Firea, Viorica Dăncilă au evitat constant interviurile în care ar fi putut primi întrebări incomode.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te