Viorica Dăncilă, ex-premier și președinte al PSD: Pe 10 august a fost lovitură de stat

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.08.2020 - 11:36

La doi ani de la evenimentele din 10 august, să ne amintim și să dăm cuvîntul celor care au făcut posibilă reprimarea manifestanțiilor.

SHARE

La vremea aceea premier al României, Viorica Dăncilă a susținut că în România a fost o lovitură de stat și jandarmii au acționat corect.

„În momentul în care se încearcă intrarea în Guvernul României, eu cred că acest lucru seamănă cu o lovitură de stat. Poate cei care au fost în Piața Victoriei au reclamat anumite lucruri, poate aveau dreptate, nu știu acest lucru, eram în concediu. Dar eu știu un lucru: că au încercat să intre în clădirea Guvernului României. Uitați-vă în orice stat membru al UE, dacă cineva forțează și încearcă să intre în Guvern, cum ați cataloga acest lucru? (...) În momentul în care prin violență încerci să intri în clădirea Guvernului, acest lucru e de neacceptat”, a spus Dăncilă la Digi FM pe 25 iulie 2019. 

Apoi, a recidivat

Ea i-a comparat pe protestatarii din 10 august, mulți dintre ei veniți cu copiii, cu „vestele galbene“ din Franța, încercând să justifice încă o dată abuzurile Jandarmeriei față de cei aflați atunci în Piața Victoriei.

„Uitaţi-vă la ce s-a întâmplat cu Vestele Galbene în Franţa, haideţi să facem un pic de comparaţie şi să vedem. Li se permitea să intre în clădirea Guvernului sau să intre în altă parte prin forţă? Nicăieri în lume nu este permis acest lucru“, a mai afirmat Dăncilă.

În realitate, pe filmarea pusă la dispoziție de către Jandarmerie nu se vede nicio încercare a protestatarilor de a intra în clădirea Guvernului, iar forțele de ordine au folosit gazele lacrimogene chiar de la începutul protestului, când nu se adunase prea multă lume.

Curtea de Apel București discută astăzi confirmarea deciziei de redeschidere a anchetei din dosarul privind violențele jandarmilor de la mitingul Diasporei din 10 august 2018.

Procurorul-șef DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat marți soluția de clasare dispusă de procurorul de caz împotriva șefilor jandarmeriei, dar decizia lui Hosu trebuie confirmată de instanță.=

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.