VIDEO Valeriu Stoica: Președintele Iohannis trebuie să renunțe la ideea că este un om providențial

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 29.09.2021 - 13:23
Valeriu Stoica: Președintele Iohannis trebuie să renunțe la ideea că este un om providențial. Foto Inquam Photos/George Călin

Președintele Klaus Iohannis are o obligație imensă față de cei care l-au ales de două ori. Al doilea mandat trebuie să fi al construcției, a declarat fostul președinte al PNL Valeriu Stoica, într-un interviu pentru Newsweek LIVE.

SHARE

Singura soluție pentru rezolvarea actualei crize politice este sacrificarea lui Florin Cîțu, al cărui mandat de premier este în acest moment imposibil, a explicat la Newsweek LIVE Valeriu Stoica, fost președinte al PNL, fost ministru al Justiției, în prezent avocat. 

Citește și: VIDEO Valeriu Stoica: Criza poate fi rezolvată doar prin sacrificarea unui singur om

Fostul politician cred că varianta în care Florin Cîțu să rămână doar președintele PNL și altcineva din partid să fie premier este posibilă și s-ar putea să îi convină de minune președintelui României, Klaus Iohannis.

„E posibil ca președintelui Românie să îi convină ca Florin Cîțu să rămână doar președintele PNL. În loc să aibă un președinte de partid puternic, căci e și prim ministru, fără această funcție, Florin Cîțu ar putea fi un președinte de partid slab, care să nu poată să influențeze în mod hotărâtor evoluția PNL”, a menționat Valeriu Stoica.

Totuși, fostul lider liberal l-a avertizat pe președintele României că are o responsabilitate enormă față de electorat și l-a sfătuit ca, împreună cu ai săi consilieri, să renunțe la o eventuală idee că este un om providențial. 

„Deocamdată, vocile din PNL care îl critică pe Klaus Iohannis sunt izolate. Dar sentimentul tăcut crește în partid și e mai puternic decât vocile izolate. Și când sentimentele cresc, se întâmplă ce se întâmplă într-o oală sub presiune.

Capacul sare. Sper că Iohannis va avea înțelepciunea să nu faciliteze explozia acestei oale sub presiune. Are o singură direcție de acțiune, dacă nu vrea să explodeze PNL și dacă nu vrea să explodeze România.

România este o oală sub presiune. Sper că oamenii din jurul lui Iohannis, consilierii lui politici, vor renunța la ideea că este un om providențial.

S-a creat în ultima vreme această imagine a omului providențial. În democrație nu există oameni politici providențiali”, a avertizat Valeriu Stoica, la Newsweek LIVE.

Al doilea mandat al lui Iohannis, pentru construcție

Liberal a menționt că Klaus Iohannis nu este propria lui creație, și nici a lui Dumnezeu. Este creația alegătorilor, care au intuit corect în 2014 să-l aleagă pe el în locul lui Ponta.

„Românii au arătat o intuiție bună în momente grele. În 2019, au ales de asemenea bine. Dar nu e meritul lui Iohannis, ci a alegătorilor României. Această dublă alegere i-a creat lui Iohannis o imensă obligație.

El are o obligație față de oamenii care și-au pus speranța în el. Și dacă a fost de înțeles în primul mandat, când s-a luptat cu PSD și nu a reușit să construiască nimic, acum, în al doilea mandat are resursele de putere pentru a construi ceva.

Dacă primul mandat al rezistenței împotriva distrugerilor pe care guvernările PSD au fost tentate să le producă, acum există marea șansă a construcției. Dacă se irosește, atunci al doilea mandat al lui Iohannis va fi doar ratat, dar va reuși să producă explozia PNL și a României.

Are și merite. Dar consilierii lui trebuie să îi dea sfaturile lucide, căci la el este cheia rezolvării crizei politice. Există soluții”, a cerut Valeriu Stoica, în cadrul interviului oferit Newsweek LIVE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te