VIDEO Klaus Iohannis: Poziţia de preşedinte nu se joacă la masa verde

DE Florin Budescu | Actualizat: 01.02.2024 - 12:28
Klaus Iohannis: Poziţia de preşedinte nu se joacă la masa verde - Foto: captură video YouTube/Administraţia Prezidenţială

Klaus Iohannis: Poziţia de preşedinte nu se joacă la masa verde. Preşedintele României a făcut declaraţii, înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

SHARE

Klaus Iohannis: Poziţia de preşedinte nu se joacă la masa verde. Preşedintele României a făcut declaraţii, înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European, de la Bruxelles.

Uniunea Europeană doreşte să se realizeze un ajutor "semnificativ" pentru Ucraina, a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis. El a detaliat că este vorba de ajutor financiar, material, militar.

Klaus Iohannis: Poziţia de preşedinte nu se joacă la masa verde

Referitor la ideea rotaţiei președinților, adică pentru cinci ani România să aibă un președinte, de la un partid, și alţi cinci ani, de la alt partid, Iohannis a afirmat că nu crede că poziția de președinte se joacă la masa verde, ci românii decid.

În anul 2014, în campania electorală, Klaus Iohannis a făcut exact aceeaşi declaraţie politică: "Preşedinţia României nu se câştigă la masa verde" şi că "puterea în România se câştigă prin vot".

Sprijinul este unanim acceptat, a precizat Iohannis, adăugând că mai sunt lucruri de clarificat despre cum pot fi încadrate sumele în actualul buget, conform Agerpres. Şeful statului participă la reuniuea extraordinară a Consiliului European.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că, din evaluarea sa, SRI funcţionează impecabil şi nu trebuie nimeni să-şi facă probleme, pentru că întreaga conducere militară este în funcţie şi serviciul secret nu are un director civil.

”SRI este condus de prim-adjunctul gen. Ionescu şi cred că el conduce SRI foarte bine, întreaga conducere militară este în funcţie”, a spus preşedintele, la Bruxelles, întrebat despre faptul că nu a numit încă un şef la SRI.

Şeful statului a precizat că ”SRI nu are director civil”.

”Evaluarea mea, şi am făcut câteva evaluări, este că serviciul funcţionează impecabil. Deci, din acest punct de vedere, nu trebuie nimeni să-şi facă probleme”, a arătat preşedintele Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat înaintea reuniunii Consiliului European că întrunirea are relativ puţine teme pe agendă, fiind vorba în principal despre finalizarea discuţiilor referitoare la rectificarea bugetului Uniunii, pentru a găsi o soluţie predictibilă, pentru ajutorul pentru Ucraina.

”Începem peste câteva minute o sesiune specială a Consiliului. Avem relativ puţine teme, este o sesiune prevăzută pentru o singură zi, astăzi.

Tema principală este cunoscută, am discutat-o şi în decembrie, este vorba de rectificarea bugetului Uniunii, în esenţă, pentru a găsi o soluţie predictibilă pentru ajutorul pentru Ucraina”, a declarat Iohannis, la Bruxelles.

Potrivit acestuia, ”este clar că Uniunea că doreşte să se realizeze acest ajutor semnificativ pentru Ucraina”.

”Nu vorbim doar de ajutorul financiar, vorbim de ajutorul financiar, material, militar. Acest lucru este unanim acceptat, însă mai sunt lucruri de clarificat, despre cum putem să încadrăm sumele pe care dorim să le punem la dispoziţie, în actualul buget.

Discuţii nefinalizate

Vorbim nu de bugetul pe un an, ci despre bugetul pe întreaga perioadă de finanţare. Aceste discuţii în decembrie au avut loc, însă nu au putut fi finalizate. Nu toată lumea a fost de acord cu soluţiile propuse.

Acum, preşedintele Consiliului ne-a invitat să finalizăm discuţia pe buget. Speranţa mea este că vom reuşi”, a mai afirmat şeful statului.

Iohannis a adăugat că va sublinia că "este nevoie de ajutorul pentru Ucraina, voi sublinia că România face deja foarte multe pentru Ucraina. România este dispusă să continue acest ajutor atât timp cât va fi nevoie.

Se discută într-un oraş aproape blocat de proteste

Vom avea o discuţie mai largă, despre ajutorul pe care dorim să îl dăm Ucrainei. Vom avea o discuţie principială, despre evoluţiile din Orientul Mijlociu şi, cu siguranţă, vom avea o discuţie despre ce se întâmplă cu protestele fermierilor.

Nu putem să ne întâlnim în Bruxellesul care este aproape blocat de proteste şi să nu vorbim despre aceste lucruri”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a subliniat că s-au găsit ”deja câteva chestiuni care pot fi rezolvate destul de uşor, pentru a veni în sprijinul fermierilor”.

”Aceste chestiuni au fost discutate pur informal aseară şi, cu siguranţă, astăzi, în Consiliu, vom primi câteva informaţii. Nu cred că vom putea lua efectiv o decizie şi nici nu cred că este nevoie de o decizie a Consiliului, pentru a înlesni câteva măsuri pentru fermierii europeni”, a mai declarat şeful statului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te