Căiln Georgescu a câștigat suprinzător primul tur al alegerilor prezidențiale. Remus Pricopie, rectorul SNSPA a explicat la Newsweek Report că în spatele acestui rezultat șocant stau cearta dintre marile partide, implicarea Rusiei și neaplicarea legii privind partidele poitice și discursul legionar.
Cum a ajuns Călin Georgescu pe primul loc. Remus Pricopie, rectorul SNSPA: Rusia e aici!
"Orice proces de comunicare în masă presupune alocare de resurse. Cine a alocat aceste resurse? Observăm, din datele care au apărut public, că, de fapt, candidatul Călin Georgescu nici măcar nu-și pune problema finanțării oficiale a campaniei. Nu-l interesează niciun fel de decontare a sumelor, ceea ce pare să dea impresia că este un val popular care s-a creat așa, spontan, haiducește. Nu există așa ceva. Este un mecanism, repet, o campanie politică foarte bine pusă la punct, dar desfășurată sub radar", a explicat Remus Pricopie, rectorul SNSPA la Newsweek Report.
Citește și: Călin Georgescu, în delir total: "M-am întâlnit cu extratereștrii. Piramidele egiptene nu există"
El susține că ne aflăm într-o situație absolut inacceptabilă pentru un stat democratic, ca un personaj cu profilul lui Călin Georgescu să ajungă să fie primul pe listă într-o competiție electorală.
Citește și: HALUCINANT Călin Georgescu NU vrea România în Schengen: Europa e o temniță. Mă bucur că nu am intrat
"Avem date oficiale că Rusia, în ultimii ani, a investit cel puțin 1-2 miliarde de dolari în presă și în coruperea unor politicieni.
Nu dă nimeni, nicio adeverință, nici de spion, nici de nespion. N-am nevoie de nicio declarație a oficialilor din România, din Ucraina sau din Moldova ca să constat că ceea ce spune Kremlinul dimineața, la 10.00, reia George Simion pe toate canalele de comunicare, inclusiv Facebook, Tiktok ș.a.m.d.
Citește și: Delir în Programul de Guvernare Călin Georgescu: UE și NATO ne vor răul. Avem nevoie de gaz rusesc
Același lucru îl face și Călin Georgescu. Dar haideți să structurăm și să vedem ce-i imputăm lui Călin Georgescu. Păi îi imput odată mesajele șocante, care n-au legătură cu Rusia, ci pur și simplu mesajele lui legate de extraterești,cele prin care neagă știința, neagă medicina. Observați mesajele în perioada de pandemie, cine a mai transmis astfel de mesaj? Rusia.
Pe de altă parte sunt declarațiile lui clare, pro-Rusia, pro-Putin. Toată lumea vrea pace, și noi vrem pace, dar pacea nu înseamnă că trebuie să ne dezarmăm ca să fim pradă ușoară în mâinile Rusiei.
În mod fals promovează ideea de pace, pentru că, de fapt, dacă am aplica ceea ce spune el, ne vulnerabilizăm total", a arătat Remus Pricopie.
Partidele mari s-au certat prea mult
"Prima lecție pentru partidele mari este că trebuie să realizeze că s-au certat prea mult. A doua lecție este aceea că votul s-a divizat foarte mult. din 1990 și până astăzi nu am fost în situația ca niciun candidat să nu depășească 25%.
Doamna Lasconi nu mai este astăzi candidata USR, este candidata românilor care nu vor să se întoarcă în capcana Estului. Este candidata care poate să asigure continuarea drumului României în zona occidentală euroatlantică", ne-a spus Remus Pricopie, rectorul SNSPA.
Legea nu a fost aplicată
El susține că un aspect important este neaplicarea legislației privind partidele politice.
"Am scris în ultimii ani de mai multe ori, ba chiar la un moment dat, cineva m-a întrebat de ce insist pe tema asta. Iată de ce am insistat pe controlul strict al finanțării partidelor. AUR a avut numeroase nereguli în finanțarea activităților, nereguli semnalate oficial de Autoritate Electorală Permanentă, singura instituție care, din punctul meu de vedere, a făcut ceva în această zonă.
Apoi nimeni nu a gestionat problema mesajelor de tip legionar sau acțiunilor de tip legionar. Nu avem pe nimeni condamnat pentru aceste lucruri cu toate că avem o lege în acest sens.
S-au ferit, cred procurorii, dar s-au ferit și guvernanții ca nu cumva să se creadă că prin acest instrument încearcă să blocheze opoziția. Aici nu e vorba de opoziție", spune Remus Pricopie.
Mi s-a reproșat că am poziții politice. Eu nu sunt membru de partid, sunt rectorul unei instituții. Universitățile, adevărat, nu trebuie să facă politică, dar pozițiile mele n-au legătură cu un partid sau cu altul, au legătură cu nerespectarea legilor, cu direcția în care România merge mai departe.
Am fost întrebat de ce l-am criticat pe Mircea Geoană. Nu știam că este ilegal să critici pe cineva. Păi, dacă noi nu-l întrebăm pe domnul Geoană cum și-a susținut campania electorală cu mult timp înainte să plece de la NATO, lumea o să zică: păi pe Călin Georgescu de ce-l întrebați? Prin urmare, întrebarea aceasta este general valabilă pentru toți canidații", spune Remus Pricopie.
Greșelile partidelor mari
Politicienii spun acum că și-au învățat lecția. Ce au învățat?
"Aveam semnale, din cercetări sociologice serioase, că lumea dorește liniște, dorește o tranziție cât se poate de lină, soft, către următoarea decadă.
Anul trecut, cercetările au arătat că între 55% și 65% ar vota un independent. Ce au înțeles partidele? Și-au bătut joc de candidatul independent de la Primăria Capitalei și au tras concluzia că subiectul candidatul independent s-a închis.
Ce ne spune Călin Georgescu: V-ați certat și jignit între voi? Oamenii vor liniște. Ce spunea cercetarea sociologică de acum un an: amenii vor liniște. Deci, iată că partidele serioase au neglijat pur și simplu rezultatul cercetărilor care de fapt e un feedback din partea cetățenilor. Dar vine Călin Georgescu, confiscă aceste teme. Deci vreți independent? Sunt independent. A și spus. Sunt deasupra partidelor. Confiscă îngrijorările oamenilor. Vă e frică de război? Eu vă dau pace.
Iată că sunt o grămadă de elemente care, împreună, au creat acest val și în plus, lipsa, evidentă de dezbatere în campania electorală. Nu mă interesează culoarea pantofilor lui Marcel Ciolacu. Asta s-a dezbătut. Cu doamna Lasconi s-a discutat despre furnici", arată rectorul SNSPA.
Care sunt interesele Rusiei
"La 23 august 2023 scriam că Rusia este aici. Acesta e unul dintre articolele care i-a determinat pe cei de la AUR să ne viziteze pe 2 octombrie la SNSPA. Deci i-a durut. Rusia este aici, așa cum Rusia este și în Franța și în Germania, dar acolo instituțiile statului au acționat. Au existat dezbateri, inclusiv în Parlament.
Eu am cerut comisie parlamentară, atenție, nu pentru investigarea AUR. Am cerut comisie parlamentară pentru a vedea în ce măsură există influențe străine față de politica românească. Ce s-a întâmplat? Nimic?
O comisie parlamentară trebuia înființată pentru că instituțiile au anumite responsabilități și pot acționa doar într-un cadru legal. Însă nimeni nu a dorit să aplice legea în litera și spiritul ei.
Mai am un element pe care l-am mai prezentat de-a lungul timpului. Unii spun vai ce surpriză, nu e nicio surpriză. Lucrurile astea au fost semnalate. Să ne întoarcem la AUR 2020.
Partidul AUR n-a existat în sondaje, pe același model. În 2020, la parlamentare a participat 34% din electoratul român. AUR a luat 9%, prin redistribuire 10%. Așadar, din 33% cetățeni cu drept de vot, AUR a avut 3%. Astfel, AUR a reușit să intre în Parlamentul României și să aibă 10% și ați văzut că a fost una dintre cele mai proaste perioade parlamentare.
O să ziceți bun și care e obiectivul acestor personaje ciudate, respectiv obiectivul Rusiei în România din perspectivă politică?
Sigur că și-ar dori să aibă Cotroceniul și nu este exclus chiar să-l aibă, dacă nu ne trezim în următoarele zile, dar nu este primul obiectiv.
Primul obiectiv pe care și-l vor realiza este să crească ponderea politicienilor pro-ruși în Parlamentul României. Acum au 10%, în următorul Parlament vor avea 15-20 %, poate chiar mai mult. Unii vorbesc chiar de 30 %. În momentul ăla ai blocat o instituție democratică a unui stat NATO și UE", a explicat Remus Pricopie.
Rectorul SNSPA a vorbit și despre nevoia de reînnoire a clasei politice rezultată din studiile sociologice, dar și despre strategia de campanie pentru următoarele alegeri parlamentare și prezidențiale.