VIDEO Autoritatea Electorală susține că românii din diaspora pot vota 10.000 la o secție de votare

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.09.2019 - 20:25
Constantin-Florin Mituleţu-Buică. Foto George Călin

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a afirmat, în direct la emisiunea „Serviciul de noapte” realizată de Gabriel Basarabescu, de la Radio România Actualități, că românii din diaspora vor putea vota și 10.000 la o secție de vot.

SHARE

Termenul limită de înregistrare pentru votul prin corespondenţă sau pentru a fi înfiinţa o secţie de votare în străinatate, a fost 11 septembrie, pentru alegerile din noiembrie. S-a constatat un numar mic de înscriere față de prezența la ultimele alegeri, a explicat Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Acesta a mai precizat și că:

  • „Românii din străinătate trebuie să țină legătura cu comunitățile românești, cu misiunile diplomatice, să ne asigurăm că duminică a votat toată lumea. Procedura votului din străinătate este simplificată, prin semnătură electronică, eliminarea listelor electorale suplimentare pe hârtie şi, cea mai importantă, votul anticipat, vineri între orele 12-21, sâmbătă între orele 7-21, duminică, clasic, ca și în ţară, între orele 7-21, cu posibilitatea de prelungire în toate cele trei zile, ca şi în ţară, până la ora 23:59, în situaţia în care sunt alegători la uşa secţiei de votare la ora 21:00 şi doresc să-şi exercite dreptul de vot.” 
  • Secțiile de votare din străinătate se anunță cu 20 de zile înainte de alegeri, programul va fi pe pagina AEP.
  • „Organizarea secțiilor de votare în afara misiunilor diplomatice întâmpină probleme în țările-gazdă. Când înființezi o secție de votare pe teritoriul altui stat, o înființezi cu titlul de autoritate publică, iar în acest caz statele-gazdă pun tot felul de condiții, pentru că nu există state care să voteze în afara misiunilor diplomatice din străinătate. În Spania și Italia, românii au relații bune cu autoritățile locale, dar o fac la nivel de înțelegere, nu la nivel oficial, la nivel de ministere al afacerilor externe. În acest caz, lucrurile ar sta dezastruos.
  • Pentru alegerile europarlamentare, parlamentare și prezidențiale, votul prin corespondență ar rezolva situația foarte mult pentru că cetățenii din străinătate nu au altceva de făcut decât să se înscrie, fără să dea alte informații despre ei, ca să mai existe teama că cineva culege date pentru a-i supraimpozita.”

„Îi asigur pe toți cetățenii din străinătate că procedurile s-au simplificat. Acum pot vota 10.000 de alegători la o singură secție de votare în două zile și jumătate. Trebuie să țină legătura cu misiunile diplomatice pentru a ști gradul de solicitare al secției respective. La 10.000 de votanți la o singură secție de votare, se poate asigura dreptul de vot a milioane de români din afară, la 900 de secții asigurate de Ministerul Afacerilor Externe”, a declarat Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Acesta a precizat că se suplimentează instrumentele, tabletele pentru semnătura electronică, nu mai există hârtie la secția de votare, nu se mai cere declarația cetățeanului, votul durează un minut.

„Niciun partid nu mai poate boicota votarea, prin absența membrilor la secțiile de vot, acum președintele secției poate completa echipa cu cetățeni de la ușa secției, prin acreditare pe loc. Vor exista până la 15 ștampile, 9 tablete.”

Cei care nu s-au înscris în registrul electoral, trebuie să se prezinte la una din secțiile de vot, normal. Înscrierea avea rolul de a face o secție de votare mai aproape de casă.

Secția de votare este definită în prezent ca încăperea, clădirea unde se desfășoară procesul și coada din afară.

 

 

„Cei care au închis tabletele la ora 21, la alegerile din 26 mai, nu știu de ce au făcut-o”

În legătură cu alegerile europarlamentare din 26 mai, organizate dezastruos în diaspora, Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a precizat că președintele unei secții de votare are autoritatea de a decide dacă se prelungește ora de votare. În privința închiderii tabletelor la ora 21, președintele AEP a declarat:

„Tabletele sunt mecanisme, nu opresc dreptul la vot, sunt o modalitate de verificare a votului multiplu. Cei care au închis tabletele la ora 21, la alegerile din 26 mai, nu știu de ce au făcut-o. Nu am aflat nici până în ziua de azi cine a permis acest lucru, pentru că s-a cerut prelungirea orei de votare, am declarat și la Parchet că nu am dat o asemenea dispoziție. Secretarul general al Ministerului de Externe a primit acceptul de la AEP să țină secțiile deschise.”

Președintele AEP a făcut declarațiile în emisiunea „Serviciul de noapte”, de la România Actualități, moderată de Gabriel Basarabescu, la care au mai fost invitați jurnaliștii Sabin Orcan - Newsweek Romania, Robert Schwartz - DW Română,  Răzvan Ionescu - Recorder.ro, și Grigore Cartianu - Ziariștii.com.

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te