USRPLUS, luat prin surprindere de demiterea lui Vlad Voiculescu. Analizează ieșirea de la guvernare

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 14.04.2021 - 13:06
USRPLUS, luat prin surprindere de demiterea lui Vlad Voiculescu. Analizează ieșirea de la guvernare. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Demiterea lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății a luat prin surprindere USRPLUS. Premierul Florin Cîțu nu s-a consultat anterior cu Dan Barna, care a venit la Guvern ulterior demiterii.

SHARE

Premierul Florin Cîțu l-a demis miercuri pe Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății. Decizia a venit a doua zi după ce secretarul de stat Andreea Moldovan, de asemenea destituită, a semnat și a publicat în Monitorul Oficial un ordin privind schimbarea criteriilor pentru instituirea carantinei într-o localitate.

Publicarea în Monitorul Oficial s-a făcut fără consultarea premierului Florin Cîțu. Nu au știut nici măcar Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, în mâna căruia stă decizia finală de carantinare a unei localități, și nici măcar prefectul Capitalei, Alin Stoica, coleg de partid cu Vlad Voiculescu. 

De altfel, ministrul Sănătății a scris la miezul nopții de marți o postare în care a negat faptul că prin noul ordin se va impune carantina în București, de Paști. 

Citește și: Prințul Philip către președintele Nigeriei: „Arătaţi de parcă vă pregătiți de culcare". Marile gafe

„Bucureştiul NU se carantinează de Paşti. S-au publicat noile criterii de carantinare a localităţilor. Nu trăim într-o nouă realitate, doar s-au clarificat/actualizat criteriile care pot duce către o recomandare de carantinare a unei localităţi.

Nivelul de testare Covid19 devine unul dintre factorii principali, alături de rata de incidenţă şi gradul de ocupare a paturilor din spitale şi secţiile ATI. Se defineşte de asemenea carantinarea zonală. Ca şi până acum, decizia de carantinare se ia pe baza mai multor factori, şi nu automat", explica Vlad Voiculescu în ceea ce s-a dovedit a fi ultimul mesaj al său ca ministru al Sănătății. 

Citește și: Ministrul Sănătății: Bucureştiul nu se carantinează de Paşti

Liderii PLUS, cei mai furioși pe situația creată

Sursele Newsweek România arată că Florin Cîțu ar fi vrut să îl demită pe Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății încă de luni, după incidentul de la Spitalul „Victor Babeș” din București, care s-a soldat cu trei morți.

Numai că tocmai avuseseră discuții în coaliție prin care partenerii de guvernare, inclusiv UDMR, au decis să îl susțină în continuare pe Vlad Voiculescu. 

Ordinul dat marți seara fără știrea lui Florin Cîțu ar fi fost picătura care a umplut paharul, după patru luni de șicane între premier și Vlad Voiculescu, așa încât primul ministru a anunțat demiterea acestuia. 

Decizia de demitere a luat prin surprindere USRPLUS, partener al coaliției de guvernare, care nu a fost consultat. Și prin urmare nici nu și-a dat acordul, în condițiile în care postul revine, prin algoritmul politic, celor de la PLUS. 

De altfel, potrivit surselor Newsweek România, aceștia sunt și cei mai furioși de situație.

Citește și: Fostul prefect Berbeceanu, ironic cu Voiculescu: Înainte să te schimbe, iese Dacian și te laudă

„Singurul ministru al sănătății care s-a luptat cu mafia din sistemul medical a fost demis pe baza unui pretext pueril.

Adevărata miză a demiterilor are legătură probabil cu organizarea unor concursuri transparente pentru directorii Caselor de Asigurări de Sănătate din fiecare județ. Astfel, ar fi fost tăiate tentaculele caracatiței din sistemul medical de la un portofel uriaș, de 45 de miliarde de lei”, a scris pe FB Monica Berescu, membru în Biroul Național PLUS.

Reacția cea mai agresivă a avut-o Ștefan Voinea, consilier onorific la Ministerul Sănătății, care a scris doar „Cîțu, mizerabil până la capăt”. 

USRPLUS analizează ieșirea de la guvernare

Birourile Naționale ale USR și PLUS vor avea miercuri o ședință, în care vor discuta inclusiv varianta de a ieși de la guvernare. 

Reprezentanții USR și PLUS consideră că emiterea ordinului privind schimbarea criteriilor de impunere a carantinei fără înștiințarea premierul nu este un motiv justificat pentru demiterea lui Florin Cîțu. 

Discuția despre ieșirea de la guvernare a fost confirmată de liderul PLUS Dacian Cioloș.

„Modul în care a procedat Florin Cîțu, înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianței USR PLUS și a Coaliției, este absolut inacceptabil. Din păcate, în aceste zile sunt în recuperare medicală și nu pot interveni public.

Vom avea imediat o ședință a conducerii Alianței USR PLUS și vom decide împreună ce vom face. Dragoș Tudorache, președintele executiv PLUS, va exprima punctul nostru de vedere public în orele următoare”, a scris Dacian Cioloș.

Sursele Newsweek România susțin că cel mai probabil USRPLUS va decide să rămână, totuși, la guvernare, dar cu condiții.

Citește și: Cine este Adrian Wiene (USR), unul din cei care l-ar putea înlocui pe Voiculescu

Cele două nume despre care se discută ca „urmași” ai lui Vlad Voiculescu ar putea fi Emanuel Ungureanu sau Adrian Wiener. 

Cert este că liderii USRPLUS analizează, ca în cazul că vor rămâne la guvernare, să acționeze mai ferm, pe viitor, în relația cu partenerii de guvernare de la PNL.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te