USR PLUS propune sancțiuni mai dure pentru injurii și violențe în Parlament

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 29.03.2021 - 15:51
USR PLUS propune sancțiuni mai dure pentru injurii și violențe în Parlament. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

USR PLUS propune un proiect de lege prin care să fie introduse sancțiuni mai dure pentru parlamentarii care au un comportament injurios, după ce deputatul AUR Dan Tănasă a fost la un pas să sară la bătaie la parlamentari USR PLUS.

SHARE

USR PLUS a anunțat că depune un proiect de lege prin care să fie introduse sancțiuni mai dure pentru parlamentarii care au un comportament injurios, respectiv ca, pe modelul sancțiunilor pentru votul cu mai multe cartele, să le fie reduse drastică a indemnizația. De asemenea, USR PLUS a depus o sesizare la Comisia juridică, de disciplină și imunități pe numele deputatului AUR Dan Tanasă.

„Am văzut zilele trecute cum acționează extremiștii în Parlament. Am văzut înjurături și jigniri care nu își au locul niciunde, cu atât mai puțin în clădirea Parlamentului. Știu că acești indivizi nu se vor opri aici și, de aceea, este nevoie de noi sancțiuni. Nu putem tolera comportamentul de maidan afișat zilele trecute. Iar social-democrații, dacă vor să dovedească că s-au rupt de mesajele lui Liviu Dragnea, Codrin Ștefănescu și Serban Nicolae, trebuie să înceteze orice colaborare cu extremiștii din AUR. Am văzut până acum o alianță strânsă între PSD-AUR în Parlament, însă, ca în orice stat civilizat, astfel de partide trebuie izolate, nu încurajate”, a declarat Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR PLUS din Camera Deputaților, potrivit unui comunicat de presă.

Citește și: Surse: Miniștrii Turcan, Bode și Cîmpeanu s-au plâns în B.Ex. al PNL că nu sunt susținuți de partid

„Discursul urii este tot mai prezent în spațiul public. Din păcate, exponenții discursului extremist care până mai ieri erau ignorați, astăzi au primit o platformă, direct în Parlamentul României. O mână de oameni au profitat de o criză sanitară globală și, după un an de nesiguranță, conspirații și fake news-uri, au ajuns în Parlament. După ce am fost jignit și agresat de prietenul lui Pleșoianu, fiorosul Dan Tanasă, a urmat un nou val de jigniri și amenințări, de data asta de la fanii lui. Vedem ce s-a întâmplat câteva zile mai târziu, cu Maia Morgenstern și actorii de la Teatrul Evreiesc. Aceste derapaje nu pot rămâne nesancționate”, precizează deputatul USR PLUS Silviu Dehelean, inițiator al proiectului de lege.

Propunerea legislativă vizează modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, în sensul ca la art. 52 să se introducă o nouă literă, lit. f), cu următorul cuprins:

„f) reținerea din indemnizația lunară brută a deputatului sau a senatorului a unei sume reprezentând diferența dintre aceasta și valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru o perioadă de maxim trei luni.”

Citește și: Florin Iordache, salariu de 22.000 lei/ lună. Asimilat unui ministru, are mașină, secretară, diurne

Pe forma actuală a legislației, comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar în ședințele de plen, de comisii sau de birou ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de parlamentar, pot fi sancționate cel mult cu avertisment scris. Or, este evident că această sancțiune este una mult prea blândă față de gravitatea faptelor săvârşite, iar existența ei nu este de natură, aşa cum s-a dovedit în mod concret, să descurajeze săvârşirea de astfel de fapte descalificante.

Prin noul paragraf propus a fi introdus în Statutul deputaților și al senatorilor, sancțiunea maximă pentru parlamentarul care s-ar face vinovat de un comportament injurios sau calomniator ar fi de reducere a indemnizației până la nivelul salariului de bază minim brut pe țară. Sancțiunea pecuniară ar putea fi pentru cel mult trei luni.

Abaterile ar urma să fie constate de Comisia juridică, de disciplină și imunități, la sesizarea președintelui de ședință, a unui grup parlamentar ori la sesizarea unui deputat sau senator.

De asemenea, în contextul incidentului din 24 martie din Parlament, deputatul USR PLUS Silviu Dehelean a depus o sesizare împotriva deputatului AUR Dan Tanasă, care a dovedit un limbaj inacceptabil și o atitudine dezonorantă pentru calitatea deținută.

USR PLUS cere oficial AUR să îl schimbe pe Dan Tanasă din funcția de președinte al Comisiei pentru Egalitate de Șanse, funcție în care extremiștii nu își au locul.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.