Cine împarte parte-și face
Conform cheltuielilor Secretariatului General al USR consultat de Newsweek România, acest for al partidului a acordat anul trecut 10 contracte de consultanță politică companiei Thinking Ahead Research and Consultancy SRL în valoare totală de 256.045,95 lei ( 52.000 Euro).
Contractele au avut o ritmicitate aproape lunară: 24.729,50 lei pe 31 ianuarie, 24.739,5 pe 28 februarie, 24.733 pe 05 aprilie, 24.737,5 pe 3 mai, 24.715 pe 3 iunie, 24.727 pe 4 iulie, 24.676,5 pe 4 august, 24.302,5 pe 8 septembrie, 29.446.55 pe 6 octombrie și 29.238,9 pe 3 noiembrie.
Cristian Ghinea, vicepreședintele USR potrivit siteului oficial al partidului, este unicul asociat și administratorul companiei Thinking Ahead Research and Consultancy SRL (fostă CRPE| Research & Consulting SRL).
Compania nu a depus bilanțul pentru 2022, însă în 2021 a avut o cifră de afacerisq de doar 79.184 lei și un profit de 70.788 lei, având ca obiect de activitate declarat activități de consultanță pentru afaceri și management, nimic însă legat de consultanța politică.
Din momentul înființării, compania lui Ghinea a raportat până acum doi ani o cifră de afaceri anuală de zero lei.
Contractele primite de la USR au depășit de peste 3 ori cifra de afaceri a companiei lui Ghinea înregistrată în 2021.
Anterior administratorul acestei companii a fost presupusa parteneră de viață a acestuia, Ganea Oana Maria împreună cu care deține în proporții egale, un apartament în București, conform declarațiilor de avere depuse pe vremea când era ministru în guvernul României.
Ganea Oana Maria a mai deținut un pachet de acțiuni în compania ICP Echipamente Electrice și Electronice SRL, dizolvată între timp.
Aceasta este singura companie în care apare asociat fostul ministru al fondurilor europene, în trecut el fiind unicul asocial al companiei Cristian Ghinea Persoană Fizică și unul din asociații Dilema Veche SRL.
Conform unor surse din USR, Ghinea își maschează prin aceste contracte salariul pe care îll primește de la USR. "Din ce știu nu este singurul din conducerea partidului care își plătește astfel un salariu gras de la subvenția de stat mascându-l într-un astfel de contract de consultanță politică. Pe lângă faptul că este o procedură ilegală problema este că Ghinea fentează dările către stat de 40% prin neplata CAS și CASS pe veniturile obținute din salarii", afirmă sursele din USR.
Citește și: Ucrainenii încep săptămâna viitoare antrenamente în SUA pe sistemul de rachete „Patriot”
În afară de publicarea unei liste exhaustive a cheltuielilor secretariatului său general, USR nu a făcut publică metoda prin care a fost aleasă firma de consultanță politică a lui Ghinea în detrimentul altor firme de profil, în ce a constat consultanța oferită și cu ce diferă față de munca depusă de Ghinea în calitate de vicepreședinte al USR, cine a făcut parte din comisia care a acordat acest contract companiei lui Cristian Ghinea, ce alte contracte de profil a mai acordat acestei companii în anii anteriori, dacă acest tip de colaborare este folosită și în relația cu companiile deținute de alți membri de conducere ai USR sau membri ai familiilor acestora etc
Citește și: Nicuşor Dan: Am închis datoriile curente ale Primăriei. Bucureştiul a trecut pe lângă un faliment
Nici USR și nici Cristian Ghinea nu au furnizat răspunsuri la întrebările Newsweek România:
1. Care a fost metoda prin care Secretariatul General al USR a decis să atribuie 10 contracte de consultanță politică companiei Thinking Ahead Research and Consultancy SRL pe care o dețineți în integralitate? Care au fost criteriile prin care USR a ales compania dumneavoastră în detrimentul altor companii de profil?
2. Care este funcția dumneavoastră exactă în USR, cine este coordonatorul Secretariatului General al USR și care este legătura dumneavoastră cu acesta?
3. Vă rog să îmi detaliați ce fel de consultanță politică ați oferit USR și cu ce diferă aceasta față de ajutorul și know how ul dumneavoastră pe care-l puneți la dispoziția USR din poziția de vicepreședinte al USR?
4. Cu ce partide, companii sau alți clienți a mai încheiat compania Thinking Ahead Research and Consultancy SRL contracte de consultanță politică de la înființare până în prezent?
5. Cum poate oferi compania dumneavostră consultanță politică dacă nu are prevăzut acest serrviciu în obiectul de activitate?
6. Cunoașteți ca USR să fi încheiat contracte pentru consultanță politică cu companiile altor membri ai USR și dacă da care sunt acestea și care este valoarea acestora?
Conform datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă, USR a primit anul trecut o subvenție de la bugetul de stat în valoare de 45,1 milioane lei (9,1 milioane Euro) față de 98,8 milioane lei cât a primit PSD, 83,3 milioane cât a primit PNL și 19,9 milioane lei AUR și 5,1 PMP.
Cine e Cristian Ghinea?
Conform paginii de internet a USR, Cristian Ghinea este licenţiat în Studii Politice şi Administrative și a absolvit un program de Master la London School of Economics and Political Science. În anul 2009 a fondat, împreună cu un grup de experţi, Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), un think-tank având ca obiectiv sprijinirea rolului României în Europa prin furnizarea de expertiză în domeniul politicilor publice.
În aprilie 2016 a devenit Ministru al Fondurilor Europene în guvernul tehnocrat, după o perioadă de cinci luni petrecute la Cancelaria Prim-Ministrului Dacian Cioloş, unde a iniţiat şi coordonat „Comisia de tăiat hârtii”, un proiect legislativ menit să uşureze viaţa cetăţenilor prin reducerea birocraţiei. Ca ministru a lucrat la Pachetul Anti-Sărăcie.
După experiența în guvernul tehnocrat, s-a înscris în USR și a candidat la alegerile parlamentare din decembrie 2016. Cristian Ghinea a fost deputat de București până în mai 2019 când a devenit europarlamentar USR, vicepreședinte al Comisiei pentru dezvoltare regională.
Ca europarlamentar, susține că s-a asigurat că Parchetul European EPPO va primi o finanțare adecvată, a prioritizat intensificarea eforturilor de prevenire și detectare a fraudei și nu numai.
În decembrie 2020 a renunțat la funcția de europarlamentar pentru a se întoarce în țară și a devenit ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene. În timpului mandatului său, încheiat în septembrie 2021, a finalizat Planul Național de Redresare și Reziliență, cel mai mare program de dezvoltare de care a beneficiat România în ultimii 30 de ani.
Tot Cristian Ghinea susține că a reușit să aducă în jur de 600 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea testelor PCR, pentru plata medicilor, pentru dotări pentru spitale, centre sociale și școli, în contextul pandemiei COVID-19 și că a reușit să crească ritmul de absorbție al fondurilor europene de peste 3 ori în perioada ianuarie – iunie 2021 față de aceeași perioadă din anii anteriori: peste 1 miliard de euro.