Ucrainenii încep săptămâna viitoare antrenamente în SUA pe sistemul de rachete „Patriot”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.01.2023 - 10:31
Sistemele de rachete „Patriot” sunt foarte eficiente- Foto: army-technology.com

Soldații ucraineni ar urma să înceapă pregătirea pe sistemul de rachete Patriot săptămâna viitoare, la baza americană Fort Sill din Oklahoma, conform unui oficial american citat de CNN.

SHARE

Laura Cooper, secretarul american adjunct al Apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia, a declarat că programul de antrenament va dura „câteva luni”.

Pentagonul spunea săptămâna trecută că Statele Unite iau în considerare să aducă trupe ucrainene în SUA pentru a se antrena cu sistemul de rachete Patriot, precum și să îi pregătească în străinătate „sau o combinație a ambelor”.

„Cred că suntem în mod clar într-un moment al acestei bătălii în care vom putea oferi acest tip de pregătire pentru a permite Ucrainei să susțină astfel de sisteme, astfel încât să se poată concentra pe apărarea țării lor și pe preluarea teritoriului”, afirma secretarul de presă al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

SUA au instruit până în decembrie 2022 aproximativ 3.100 de soldați ucraineni cu diferite sisteme.

Aproape jumătate dintre aceste trupe au fost instruite pe obuziere M777 sau lansatoare de rachete HIMARS, două dintre sistemele care au fost esențiale pentru operațiunile ucrainene de până acum. Forțele ucrainene au fost, de asemenea, instruite pe vehicule, diverse forme de artilerie, drone și alte sisteme.

În 22 decembrie, preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat oficial că Statele Unite vor trimite un pachet suplimentar în valoare de 1,8 miliarde de dolari ca asistenţă în Ucraina, care va include sistemul de rachete Patriot.

„Va dura ceva timp pentru a finaliza instruirea necesară” pentru a opera sistemul, dar rachetele Patriot vor fi „un element decisiv” pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei, a declarat Joe Biden, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

De asemenea, Germania va furniza o baterie suplimentară de apărare antiaeriană Patriot, în urma donației Washingtonului.

Sistemul Patriot costă între 450 și 550 de milioane de dolari, a precizat Pentagonul, în funcție de configurația platformei. Fiecare rachetă costă aproximativ 4 milioane de dolari.

Citeşte şi: Serviciile secrete britanice susţin că forţele ruse şi Wagner controlează oraşul Soledar

Patriot este un sistem de rachete ghidate sol-aer care a fost implementat pentru prima dată în anii 1980 și care poate viza avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază mai scurtă de acțiune.

Sistemele Patriot vin în baterii complet mobile, care includ un centru de comandă, o stație radar care detectează amenințările și lansatoare.

Citeşte şi: Prima imagine cu piatra de mormânt sub care se odihnește regina Elisabeta. Ce simbol a fost sculptat

Sistemul Patriot acoperă o suprafață de aproximativ 68 de kilometri, potrivit armatei germane. Radarul său poate urmări până la 50 de ținte și poate angaja cinci dintre ele simultan.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te