Guvernarea PNL-USR-PLUS, în mâinile UDMR-ului, ex-partener al regimului Dragnea

DE Mircea Marian | Actualizat: 07.12.2020 - 16:12
Kelemen Hunor și Liviu Dragnea Foto: B1TV

Între 2016 și 2019, UDMR a cooperat activ cu regimul Dragnea, votând modificările inițiate de PSD la legile justiției. Acum, un viitor guvern PNL-USR-PLUS depinde de susținerea formațiunii condusă de Kelemen Hunor.

SHARE

În decembrie 2016, UDMR a semnat un protocol de cooperarea parlamentară cu PSD și ALDE.  Potrivit protocolului, UDMR urma să sprijine propunerile legislative ale guvernului, iar proiectele de legi ale PSD-ALDE, respectiv ale UDMR, urmau să fie susținute în comun dacă cele trei formațiuni se consulta și cad de acord.  

În 2017, UDMR a votat, alături de PSD și ALDE, legea recursului compensatoriu, care a scos mii de criminali din închisoare. "Recursul compensatoriu în forma actuala trebuie abrogat. Regretăm votul nostru", a declarat, în decembrie 2019, deputatul UDMR Attila Korodi.

În 2017, Kelemen Hunor l-a ajutat pe Dragnea să ia legătura cu premierul Ungariei, Viktor Orban. 

„L-am sunat pe domnul Kelemen Hunor și am zis: «Dom’ne, aș vrea să vorbesc cu domnul Orbán la telefon, se poate? Poate ai telefonul, ai cunoștințe, aveți contacte…». − Da!

M-a sunat înapoi și mi-a spus − «Marți, la ora 1, puteți vorbi la telefon».

Am vorbit. E un interlocutor foarte deschis la dialog, un politician inteligent, foarte pragmatic și cu simțul umorului.

Și am convenit următoarele: decât să ne certăm ca țări, de ani de zile, în loc să cooperăm economic, în loc să fim mai puternici împreună, pentru că putem avea foarte multe interese comune, și economice, și de strategie, și de muncă împreună în UE, cred că e mai bine să găsim soluții la ceea ce ne interesează și în prezent, și în viitor”, a spus Dragnea, la Antena 3. 

În ianuarie 2018, UDMR a votat guvernul Dăncilă, după ce a susținut, anterior, și cabinetele PSD conduse de Grindeanu și Tudose. 

În 2018, UDMR a votat controversatele proiecte PSD de modificare a legilor justiției. Parlamentarii maghiari, alături de cei ai minorităților și alți neafiliați au fost de acord cu modificările juridice în favoarea relaxării pedepselor pentru corupție, ajutând PSD să aibă o majoritate.

După 2019, după ce a contribuit la răsturnarea guvernării PSD,  s-a opus modificărilor la legile electorale astfel încât primarii să poată fi aleși în două tururi, iar la palegerile arlamentare fiecare cetățean să poată vota oriunde, nu doar în circumscripția de domiciliu. 

Presa a relatat frecvent despre finanțările masive, indirecte, primite de UDMR de la guvernul Ungariei, condus de Viktor Orban. 

Potrivit site-ului Erdély Átlátszó (Transparenţa ardeleană), fondurile trimise de guvernul ungar către partenerii săi din România au crescut semnificativ după acordul FIDESZ-UDMR din 2015.

“Şi, pentru că investiţiile în „conservarea identității maghiare” nu pot fi făcute în mod direct, majoritatea banilor au fost viraţi de ONG-uri controlate de guvernul ungar fie bisericilor maghiare din Ardeal, fie, prin fundații ale UDMR, unor asociaţii, publicaţii ori evenimente culturale“, a arătat site-ul pressone. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te